Cena zlata klesla pod 1900 USD za uncu

Cena zlata pokračovala v poklese aj v stredu ráno a padla pod 1900 USD (1612,49 eura) za uncu (31,1 gramu). Zlato je na najlepšej ceste zaznamenať najprudšie 2-dňové oslabenie za vyše 7 rokov.
Spotová cena zlata sa v Singapure znížila až na 1872,61 USD za uncu, keď sa výrazne oslabili aj termínované kontrakty na zlato na komoditnej burze COMEX. Neskôr zmazala straty a o 8.54 h SELČ sa nachádzala s plusom 0,22 % na 1916,18 USD za uncu. Decembrový kontrakt na zlato na burze COMEX sa o 8.48 h SELČ predával s mínusom 1,46 % po 1917,80 USD za uncu.
Minulý týždeň sa spotová cena zlata dostala až na rekordných 2072,50 USD za uncu. Ďalší rast aktuálne zastavilo zvyšovanie výnosov amerických dlhopisov, čo znížilo atraktivitu zlata. Ďalším faktorom je, že správa o ruskej vakcíne proti novému koronavírusu podporila nádeje na rýchle zvládnutie pandémie.
„Tento pokles bol neodvratný,“ uviedla už v utorok (11. 8.) analytička firmy StoneX Rhona O’Connellová, podľa ktorej bolo zlato „prekúpené“. V poslednom čase sa zlato výrazne posilnilo a väčšina faktorov, ktoré by mohli podporovať jeho ďalší rast, je už započítaná v jeho cene, takže aktuálne zlacnelo aj napriek zvýšeniu geopolitického napätia.
Väčšina analytikov napriek tomu počíta s ďalším posilňovaním zlata, ktorého cena tento rok stúpla o vyše 30 %. Hlavným dôvodom sú monetárne stimuly centrálnych bánk, ktorými sa snažia zmierniť ekonomické následky pandémie nového koronavírusu.

Súvisiace články

Aktuálne správy