Bisnode: Štát si na daniach nepolepšil, takmer polovica firiem dosiaľ vykázala v priznaní nulu alebo stratu

, bisnode Foto: TASR/F.Ivan

Za rok 2019 vykázalo najviac slovenských podnikateľov vo svojom daňovom priznaní nulu alebo stratu. Dovedna ide o 67 654 podnikateľských subjektov. Vychádza to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode. Z jej dát ďalej vyplýva, že daňové priznanie doposiaľ odovzdalo 157-tisíc firiem, pričom negatívny výsledok v daniach z príjmov vyšiel takmer 43 percentám podnikateľov.

Z doposiaľ zverejnených dát vyplýva, že drvivá väčšina firiem vo svojich daňových priznaniach vykázala nulu alebo dokonca stratu. „Aj napriek tomu, že ekonomike Slovenska sa v roku 2019 darilo veľmi dobre, takmer polovica podnikateľov, ktorí už priznanie odovzdali, v ňom vyčíslili negatívny výsledok. Z percentuálneho pohľadu k celkovému počtu firiem s mínusovým hospodárením, je situácia podobná s celým rokom 2018. Bude zaujímavé sledovať ako dopadnú dáta na konci septembra 2020,“ vysvetľuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Ako ďalej podotýka, druhými v poradí, boli spoločnosti, ktoré na daniach odviedli sumu do výšky jeden tisíc eur. „Ide o štvrtinu z celkového počtu podnikateľov s odovzdaným priznaním za rok 2019, a teda súčtom 39 tisíc podnikateľov. Pätina z firiem, bezmála 35-tisíc, zas priznala dane vo výške od tisíc do 10-tisíc eur.“

Z analýzy spoločnosti Bisnode ďalej vyplýva, že len 8 percent podnikateľov odviedlo daň v rozmedzí od 10-tisíc do 100-tisíc eur. Za rok 2019 sa v tejto skupine nachádza viac ako 13-tisíc firiem. „Tradične najmenej firiem odvádza štátu vysoké dane. Len jedno percento podnikateľov zaplatilo na daň vo výške od 100-tisíc do jedného milióna eur. Ide presne o 1 915 spoločností. Daň nad jeden milión eur vyšla doposiaľ 166 podnikom, čo predstavuje 0,1 percenta z celkového počtu,“ uviedla Petra Štěpánová.

Súvisiace články

Aktuálne správy