Jediný graf: Diamanty sú večné, dopyt po nich, zdá sa nie

, ZH;reuters Foto: TASR/AP

Vývoz surových diamantov z Botswany v druhom kvartáli tohto roka klesol o 68 %, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje z Bank of Botswana.

De Beers Group, najväčšia diamantová spoločnosť na svete, získava asi 70 % svojej ponuky z Botswany. Minulý mesiac varovala, že kvôli pandémii dopyt po diamantoch na celom svete klesol.

Vývoz diamantov Debswana Diamond Company Limited, čo je spoločný podnik Botswany a De Beers, dosiahol v 2Q 2020 približne 293 miliónov dolárov, oproti 916 miliónom dolárov v predchádzajúcom štvrťroku. Údaje Bank of Botswana ukázali, že v máji sa nevyviezli z krajiny žiadne diamanty, zatiaľ čo v júni export dosiahol iba 20 miliónov dolárov.

Podľa De Beers dopyt po diamantoch klesol ešte pred pandémiou, počas blokovania úplne zmizol a teraz má zvlnenú krivku, čo má za následok zmätok v Botswanských verejných financiách.

Zmršťujúci a vývoz diamantov poškodí deficit platobnej bilancie Botswany, pretože diamanty tvoria asi 70 % vývozu krajiny. Mohlo by to vyústiť do fiškálnej krízy, pretože 30 % príjmov krajiny pochádza z diamantov.

Diamanty sú večné. Dopyt po diamantoch asi večný nie je. De Beers bude musieť znížiť produkciu, aby vyvážila nadmerne zásobovaný trh. Čo sa týka súčasnej recesie, od ostatných sa líši v tom, že dopyt spotrebiteľov sa nevráti späť v tvare písmena „V“, pretože vírus odohnal ľudí od klenotníkov, kvôli nákaze sa odkladajú svadby a jednoducho spotrebitelia na celom svete sú jednoducho príliš poznačení krízou na to, aby mali v súčasnosti chuť utrácať za luxusný tovar.

Súvisiace články

Aktuálne správy