Milióny Európanov sa rútia do dlhovej pasce, varuje Bloomberg

, ČTK Foto: getty images

Problémy domácností s dlhmi sú jednou z mnohých hrozieb pre oživenie ekonomiky z hospodárskej krízy. Podkopávajú totiž spotrebiteľské výdavky a podľa niektorých štúdií zvyšujú riziko širšej finančnej nestability, upozorňuje agentúra Bloomberg.

Európu čakajú ďalšie hospodárske otrasy, pretože plány na ukončovanie bezprecedentnej podpory zamestnancov zavedenej počas koronakrízy by mohli uvrhnúť milióny domácností do dlhovej pasce.

Organizácie, ktoré pomáhajú jednotlivcom riešiť ich finančné problémy, varujú pred prudkým nárastom počtu domácností, ktoré nedokážu platiť svoje účty. Dokonca aj v krajinách s vysokou úrovňou úspor, akou sú Nemecko a Rakúsko, začínajú mať obyvatelia obavy, píše Bloomberg.

"V niektorých oblastiach už v porovnaní s minulým rokom registrujeme výrazný nárast ľudí žiadajúcich o radu," uviedla Maria Kemmetmüllerová z rakúskej organizácie zastrešujúcej dlhových  poradcov. "Na jeseň očakávame celoplošný nárast poradenstva až o 40 percent," dodala.

Organizácia European Consumer Debt Network, ktorá sa snaží bojovať proti nadmernej zadlženosti domácností, odhaduje, že s dlhovými problémami v Európskej únii už teraz zápasí až desať percent domácností, a poradca Kosta Skliris predpokladá, že tento podiel sa minimálne zdvojnásobí.

Podľa štúdie bruselského inštitútu Bruegel takmer tretina európskych domácností už pred krízou počítala s tým, že by nebola schopná uhradiť neočakávaný výdavok. Britský inštitút Resolution Foundation tento mesiac upozornil, že 44 percent britských domácností pred koronakrízou nebolo schopných platiť svoje účty v prípade trojmesačného výpadku hlavného zdroja príjmov.

Kľúčovou príčinou finančných problémov domácností je strata mzdy. Vplyvy pandémie na zadlženie domácností tak zatiaľ obmedzujú vládne opatrenia na podporu zamestnancov, pre ktorých ich zamestnávatelia nemajú v dôsledku koronakrízy dostatok práce. Mnohé vlády však kvôli vysokým nákladom plánujú postupné rušenie týchto opatrení, čo by mohlo viesť k nárastu nezamestnanosti, píše agentúra Bloomberg.

"Záujem o (dlhové) poradenstvo výrazne vzrastie," uviedol hovorca nemeckého zväzu dlhových poradcov Roman Schlag. "Dlžníci sa budú so svojou situáciou najprv snažiť vysporiadať sami, niekedy s katastrofálnym výsledkom. V určitom okamihu zistia, že to sami nemôžu zvládnuť, a vtedy sa obrátia na poradcu," dodal.

Problémy domácností so zadlžením podľa agentúry Bloomberg podčiarkujú riziko, že hospodárska kríza vyvolaná šírením koronavírusu povedie k prehĺbeniu nerovností. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) minulý mesiac varovala, že kríza bude mať obzvlášť výrazný vplyv na osoby s nízkymi príjmami, ženy, migrantov a mladých ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy