Zisk skupiny MOL sa v prvom polroku prepadol o 15 % na 975 mil. USD

Petrochemická skupina MOL, do ktorej patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft, zaznamenala v prvom polroku medziročný pokles zisku pred započítaním daní, úrokov a odpisov (EBITDA) o 15 % na 975 miliónov USD (823,3 milióna eur). Dôvodom je kríza spôsobená pandémiou nového koronavírusu. Čistá CCS EBITDA sa v druhom štvrťroku 2020 prepadla o 44 % na 353 miliónov USD, informoval o tom v piatok Ladislav Procházka z komunikačného oddelenia Slovnaftu.
Skupina pre náročné podnikateľské podmienky, ktoré očakáva aj v druhej polovici roka, upravila plán zisku. „Na rok 2020 bola EBITDA upravená na úroveň 1,7 – 1,9 miliardy USD,“ spresnil Procházka. Kapitálové výdavky skupiny MOL na rok 2020 zostávajú na úrovni 1,5 miliardy USD.
„Skupina MOL čelila v druhom štvrťroku 2020 bezprecedentným výzvam od významných zdravotných a bezpečnostných rizík vyplývajúcich z pandémie až po zásadné problémy pri prevádzkovaní našich závodov počas obmedzenia pohybu obyvateľstva,“ komentoval výsledky skupiny predseda predstavenstva Zsolt Hernádi.
EBITDA v divízii Upstream, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy, klesla v druhom štvrťroku na 112 miliónov USD a za celý prvý polrok na 297 miliónov USD, čo bolo ovplyvnené najmä kolapsom cien ropy a plynu. Čistá CCS EBITDA v divízii Downstream zahŕňajúcej rafinérie v druhom štvrťroku výrazne klesla na 110 miliónov USD v dôsledku prepadu rafinérskych marží od polovice mája do zápornej hodnoty. Výsledky za celý prvý polrok sú lepšie, čistá CCS EBITDA je na úrovni 405 miliónov USD, čo je medziročný nárast o 0,5 %.
EBITDA divízie Služby pre zákazníkov, čo sú najmä čerpacie stanice pohonných látok, zostala v domácich menách nezmenená, aj keď v dolárovom vyjadrení klesla v druhom štvrťroku o šesť percent na 111 miliónov USD. Hoci sa celkové objemy predaja v druhom štvrťroku v dôsledku celoplošného obmedzenia pohybu obyvateľstva počas pandémie COVID-19 medziročne prepadli o takmer 22 %, úspory nákladov takmer plne vykompenzovali pandémiou spôsobený prepad palivových a nepalivových marží.

Súvisiace články

Aktuálne správy