Niektoré výzvy v Agende2030 pretrvávajú, ciele sa nepodarilo splniť všade

Niektoré výzvy v Agende 2030 pretrvávajú naďalej a v určitých oblastiach sa ciele Slovensku nepodarilo splniť. Konštatuje sa to v návrhu správy o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Naopak, návrh správy konštatuje, že Slovensko dosahuje dobré výsledky v národnej priorite „znižovanie chudoby a sociálna inklúzia“.
„Výzvy pretrvávajú v národných prioritách ako sú vzdelanie pre dôstojný život a smerovanie k znalostnej a environmentálne udržateľnej ekonomike pri demografických zmenách a meniacom sa globálnom prostredí,“ píše sa v materiáli. Ciele sa nepodarilo splniť napríklad v miere predčasne ukončenej školskej dochádzky, tá je síce v porovnaní s priemerom EÚ na Slovensku nižšia. V stratégii Európa 2020 zatiaľ Slovensko nedosiahlo stanovené zámery.
SR zaostáva za priemerom EÚ aj v podiele obnoviteľnej energie na celkovej hrubej spotrebe, vo výdavkoch a ľudských zdrojoch určených na výskum a vývoj. Nedostatočné výsledky vykazuje aj v miere recyklácie.
„Výrazným výzvam čelíme v národných prioritách ako udržateľné sídla, regióny a krajina v kontexte zmeny klímy, právny štát, demokracia a bezpečnosť i dobré zdravie“ dodali v materiáli. Environmentálne problémy pritom majú vplyv na ekonomiku, zamestnanosť i komfort života občanov.
Dobré výsledky v kontexte znižovania chudoby ilustruje napríklad percentuálny podiel populácie ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením, ktorí je tretí najnižší v EÚ. Slovensko dokonca prekročilo cieľ zo stratégie Európa 2020 znížiť počet ohrozených ľudí najmenej o 170.000 do roku 2020.
„Globálne porovnanie ukazuje, že Slovensko je v ‚klube‘ krajín, ktoré sú v globálnom rebríčku udržateľného rozvoja na najvyšších miestach,“ uvádzajú. V SDG Indexe 2020 sa Slovensko umiestnilo na 27. mieste zo 166 krajín, zachovalo si tak svoju pozíciu z vlaňajška. Slovensko je v rebríčku nižšie ako Česi (8. miesto) a Poľsko (23. miesto), ale vyššie ako Maďarsko (29. miesto).
Návrh správy v závere konštatuje, že i keď existujú reálne obavy z výrazného spomalenia plnenia cieľov udržateľného rozvoja Agendy 2030 pre dosahy súčasnej koronakrízy, agenda by mala byť kľúčovou pri tvorbe plánov pre obnovu na národnej, európskej aj globálnej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy