SP v 1. polroku vykonala vyše 16.000 kontrol liečebného režimu pri PN

Sociálna poisťovňa (SP) vykonala v prvom polroku tohto roka vyše 16.000 kontrol dodržiavania liečebného režimu pri práceneschopnosti (PN). Každá štvrtá kontrola sa uskutočnila z dôvodu podozrenia jeho porušovania.
Celkovo bolo kontrol menej. Zatiaľ čo vlani v prvom polroku bolo preverených 46.317 PN, ich počet klesol v prvom polroku tohto roka na 16.621 kontrol. Počet kontrol podľa SP pribrzdila pandémia nového koronavírusu, počas ktorej musela poisťovňa dodržiavať ochranné opatrenia voči poistencom, ale aj voči vlastným pracovníkom. „Z uvedeného počtu kontrol bolo 375 vykonaných na podnet zamestnávateľa, 47 na podnet ošetrujúceho lekára a 10.046 prípadov (60 %) bolo realizovaných na podnet posudkových lekárov SP,“ priblížil hovorca SP Peter Višváder.
V 3868 prípadoch boli kontroly vykonané z dôvodu podozrenia z porušenia liečebného režimu. „Z tohto množstva bolo 840 PN ukončených a poistenci boli uznaní za práceschopných, v 69 prípadoch bola poistencom z dôvodu porušenia liečebného režimu udelená pokuta, 199 prípadov ďalej preveroval odbor nemocenského poistenia a 2760 bolo ospravedlnených,“ dodal Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy