Bankový sektor na Slovensku dosiahol v 1. polroku zisk 125 miliónov eur

Zisk bankového sektora v prvom polroku tohto roka klesol o takmer 64 % na úroveň 125 miliónov eur. Hlavný vplyv na tomto vývoji mala podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) zvýšená tvorba opravných položiek a bankový odvod.

V prvom polroku tohto roka zvýšili banky tvorbu opravných položiek a rezerv viac ako trojnásobne. "Dôvodom tohto vývoja je príprava bánk na možný rast zlyhaných úverov v blízkej budúcnosti. Tie sa aktuálne pohybujú na úrovni 2,9 %," priblížila SBA. Druhou najvýznamnejšou položkou, ktorá negatívne zasiahla ziskovosť bánk bol bankový odvod.
Čistý úrokový výnos sektora klesol o 4,4 % a čisté výnosy z poplatkov zostali prakticky na rovnakej úrovni. "Výnosy z poplatkov od klientov dokonca klesli o 1,4 %," priblížila SBA.
Úvery obyvateľstvu stúpli o 7 % a úvery firmám o 3,8 %. Nové úvery na bývanie za prvých šesť mesiacov tohto roka vzrástli o 44 %. Objem nových úverov pre firmy za prvý polrok tohto roka sa zvýšil o 27 %. "V júni bolo dokonca poskytnutých historicky najviac úverov za posledných päť rokov," doplnila SBA.

Súvisiace články

Aktuálne správy