Zisk BNP Paribas v 2. štvrťroku klesol, pre brexit vytvorí 400 miest v EÚ

Francúzska banka BNP Paribas oznámila, že jej čistý zisk v 2. štvrťroku klesol. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá zasiahla francúzsku ekonomiku a negatívne ovplyvnila obchodovanie. Konkrétne zisk pripadajúci akcionárom banky sa za tri mesiace do konca júna znížil o 6,8 % na 2,30 miliardy eur z minuloročných 2,47 miliardy eur. Po vylúčení mimoriadnych položiek klesol zisk banky o 9,9 % na 2,36 miliardy eur.

Zisk pred zdanením sa v 2. kvartáli znížil o 7,4 % na 3,13 miliardy eur. Prevádzkový zisk klesol o 8,8 % na 2,89 miliardy eur. Tržby pritom vzrástli o 4 % na 11,68 miliardy eur z vlaňajších 11,22 miliardy eur.
BNP si v 2. štvrťroku vyčlenila 1,4 miliardy eur na budúce straty zo zlyhaných úverov. Banka zopakovala svoju prognózu a očakáva zisk za tento rok o 15 % až 20 % nižší ako v roku 2019.
Francúzska banka zároveň v piatok oznámila, že v dôsledku odchodu Británie z Európskej únie (EÚ) vytvára 400 pracovných miest v kontinentálnej Európe a prijala všetky opatrenia, ktoré požadujú regulačné úrady, aby mohla pokračovať v činnosti v Spojenom kráľovstve.
Britské referendum o odchode z EÚ prinútilo banky, aby hľadali nové lokality pre svoje európske centrály, keďže ich neobmedzený prístupu na trhy na oboch stranách Lamanšského prielivu, známy ako pas, sa končí.
Na konci roka uplynie prechodné obdobie a dohodu o nových obchodných vzťahoch medzi Britániou a EÚ sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť.
Banka pritom nezverejnila podrobnosti o tom, kde v Európe vytvorí nové pracovné miesta. Vyhlásila len, že „je už pripravená na koniec prechodného obdobia po brexite v decembri 2020“.

Súvisiace články

Aktuálne správy