Ceny domov v Británii v júli nečakane vzrástli, rast dosiahol 11-ročné maximum

Ceny domov v Británii vzrástli tento mesiac najvyšším tempom za takmer 11 rokov. To je ďalší signál, že niektoré oblasti ekonomiky zaznamenávajú po zmiernení karanténnych opatrení rapídne zotavenie.
Ako uviedla spoločnosť Nationwide Building Society, ktorá je jedným z najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v krajine, priemerné ceny domov vyskočili v júli medzimesačne o 1,7 % po tom, ako v júni klesli o 1,4 %. Prekonali tak odhady ekonómov, ktorí počítali iba so zmiernením poklesu na 0,1 %. Zároveň dosiahli najvýraznejší rast od augusta 2009, keď sa realitný trh zotavoval zo svetovej finančnej krízy.
„Obrat v cenách odráža nečakane prudké zotavenie aktivity na trhu s bývaním po tom, ako sa reštrikcie zavedené v dôsledku pandémie nového koronavírusu začali uvoľňovať,“ uviedol hlavný ekonóm Nationwide Robert Gardner.
V medziročnom porovnaní vzrástli ceny domov v júli o 1,5 % po 0,1-percentnom poklese v júni. Aj v tomto prípade boli údaje odlišné, než čakali analytici. Tí počítali s ďalším poklesom.
Na rýchle zotavovanie realitného trhu poukázala v poslednom období aj britská centrálna banka. Podľa jej údajov počet schválených hypotekárnych úverov sa v júni zvýšil na štvornásobok úrovne z mája, v ktorom počet schválených úverov na bývanie klesol na historické minimum.

Súvisiace články

Aktuálne správy