Charita očami miliardárov: Štúdia odhalila, že darovali málo a naďalej bohatnú  

, ČTK Foto: SITA/AP

Väčšina veľmi bohatých Američanov, ktorí sa v rámci kampane Giving Pledge zaviazali k darovaniu väčšiny svojho majetku na dobročinné účely, hromadia stále väčšie bohatstvo. Mnohí z nich venované peniaze posielajú do svojich rodinných nadácií a fondov, ktoré prostriedky rozdeľujú pomaly a darcovia vďaka nim tiež požívajú značné daňové výhody. Podľa nadácie Thompson Reuters to uvádza štúdia ústavu Institute for Policy Studies.

S kampaňou Giving Pledge prišli v roku 2010 miliardári Bill Gates a Warren Buffet, ktorí sa zaviazali, že venujú väčšinu svojho majetku na charitu. Viac ako tri štvrtiny amerických miliardárov, ktorí sa k ich záväzku pripojili, však podľa novej štúdie v poslednom desaťročí podstatne zbohatlo.

"Účastníci Giving Pledge si v roku 2010 vytýčili, že odovzdajú polovicu svojho majetku a namiesto toho sa ich majetok zdvojnásobil," povedal Chuck Collins, spoluautor štúdie. Rad najbohatších ľudí tiež vkladá svoje peniaze do súkromných fondov, z čoho im plynie významné daňové zvýhodnenie. Tieto fondy potom často peniaze len hromadia a nedostávajú sa tak až ku koncovým príjemcom.

Autori štúdie bohatých ľudí nabádajú, aby sa riadili príkladom bývalej manželky najbohatšieho muža na svete Jeffa Bezos MacKenzie Scottovej, ktorá darovala 1,7 miliardy priamo 116 charitatívnym organizáciám.

Jedenásť z 62 americký miliardárov, ktorým sa štúdia venuje, má teraz menej peňazí ako pred desiatimi rokmi. Buď sa tak stalo kvôli tomu, že veľmi agresívne rozdávali svoje imanie, alebo kvôli vývoju na trhoch. Zvyšných 51 z nich však zaznamenalo "významný nárast" čistého imania. Z časti je to preto, že zarábajú peniaze rýchlejšie, než je dokážu rozdávať, tvrdí štúdia. "Je ešte príliš skoro na to, aby sme mohli úplne zmerať účinky pandémie COVID-19 na spoločnosť ako celok a najmä charitatívne odvetvie, ale zatiaľ sa zdá, že len pomáha existujúcim trendom," píše sa v štúdii.

Jedno percento najbohatších ľudí by mohlo podľa analýzy OSN do roku 2050 mať v rukách až 24 percent všetkého svetového imania, nerovnomernosť rozdelenia bohatstva v spoločnosti sa totiž stále zvyšuje. Podľa nedávneho prieskumu mimovládnej organizácie Global Citizen a výskumnej firmy Glocalities si väčšina ľudí želá, aby sa miliardári viac zasadzovali za odstránenie chudoby.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy