Nezvyčajný štvrťrok: Amazon zdvojnásobil zisk, podobne aj Facebook

, ČTK Foto: SITA/AP

Facebook aj Amazon medziročne zdvojnásobili svoje zisky. Očakávania analytikov predčili aj výsledky Applu. Príjmy Alphabet, ktorý vlastní Google, naopak mierne klesali, predovšetkým kvôli oslabeniu trhu s reklamou.

Hoci spoločnosť nevylučovala, že kvartál uzavrie so stratou, pretože za ochranné pomôcky svojim zamestnancom a ďalšie opatrenia kvôli pandémii minula štyri miliardy dolárov, nakoniec vykázala rekordný zisk za 26 rokov svojej existencie.

Tržby spoločnosti v období od apríla do júna medziročne stúpli o 40 percent na 88,9 miliardy dolárov. Kým kamenné obchody boli nútené mnohokrát kvôli vládnym opatrenia proti šíreniu koronavírusu zavrieť, Amazon musel v uplynulých mesiacoch prijať 175 000 pracovníkov, aby ustál nárast dopytu. „Bol to ďalší veľmi nezvyčajný štvrťrok a nemohol by som byť viac hrdý a vďačný našim zamestnancom na celom svete,“ uviedol zakladateľ a generálny riaditeľ Amazonu Jeff Bezos, ktorý Amazon v roku 1994 založil a spoločnosť vedie.

Akcie tohto internetového obchodu tento rok vzrástli o 60 percent. Dnes v riadnom obchodovaní si pripísali 0,6 percenta na 3051,88 dolárov. Po konci seansy si v aftermarkete pripísali ďalších päť percent na 3204,60 USD.

 

Aj Facebook medziročne zdvojnásobil svoje zisky. Celkové tržby Facebooku v tomto období medziročne stúpli o 10,7 percenta na 18,69 miliardy dolárov, a prekonali tak odhady odborníkov oslovených spoločnosťou Refinitiv. Tí mali za to, že tržby internetového gigantu budú 17,4 miliardy dolárov.

Facebook v druhom štvrťroku zdvojnásobil čistý zisk na 5,18 miliardy dolárov z 2,62 miliardy dolárov pred rokom. Hospodárske výsledky prekonali očakávania analytikov. Počas pandémie, kedy prudko stúpla prevádzka na internete, využívalo jeho cielené reklamy viac firiem.

Hospodársky výsledok z vlaňajšieho druhého štvrťroku zahŕňal tiež pokutu dve miliardy dolárov od americkej Federálnej obchodnej komisie (FTC) za porušenie ochrany súkromia. Zisk na akciu z tohtoročného druhého kvartálu predstavoval 1,80 dolára.

Počet aktívnych mesačných užívateľov v období od apríla do júna vzrástol na 2,7 miliardy, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sociálna sieť bude na konci júna mať 2,62 miliardy užívateľov.

Akcie Facebooku v riadnom obchodovaní spevnili o pol percenta na 234,5 dolárov. Po konci seansy si okolo 22:45 stredoeurópskeho letného času mimo burzového obchodovania si pripisovali okolo šesť percent.

 

Americkej spoločnosti Apple stúpol vo fiškálnom treťom štvrťroku zisk o 12 percent na 11,3 miliardy dolárov, tržby sa za tri mesiace do konca júna zvýšili o 11 percent na 59,7 miliardy dolárov. Výsledky firmy prekonali očakávania analytikov a tržby rástli vo všetkých kategóriách a geografických segmentoch, pretože ľudia pracujúci a študujúci zo svojho domova v čase pandémie mali záujem o produkty a služby Applu, napísala agentúra Reuters. Firma tiež oznámila, že plánuje rozdelenie akcií, aby boli cenovo dostupnejšie pre viac investorov.

Zisk na akciu predstavoval 2,58 dolára, zatiaľ čo analytici oslovení agentúrou FactSet čakali zisk len 2,05 dolára na akciu. Tržby mali podľa analytikov dosiahnuť 52,24 miliardy dolárov. Tržby zo zahraničia sa na celkových tržbách podieľali 60 percentami. Tržby z predaja iPhonov predstavovali 26,42 miliardy dolárov a boli o štyri miliardy dolárov vyššia, než čakali analytici. Fiškálne tretí štvrťrok bol prvým, kedy sa začal predávať lacnejšie prístroj iPhone SE. Tržby v segmente služieb, ako iCloud a Apple Music, stúpli o 14,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy