Krugman v tom má jasno: Na akciovom trhu vládne mánia

, MW;CNBC Foto: TASR/AP

Veľkým nebezpečenstvom je, že vláda míňa príliš málo, nie príliš veľa, tvrdí ekonóm, laureát Nobelovej ceny, Paul Krugman.

„Je veľmi ťažké uniknúť pocitu, že na trhoch vládne mánia, že ide o trh, na ktorom sa bojíme, že nám niečo ujde. Keď sa pozriete ako ľudia hromadili akcie spoločností v konkurze, ako je Hertz, je to niečo, čo mierne pripomína mániu,“ vysvetľuje Paul Krugman prečo „strach zo zmeškania“ vedie súčasný akciový trh k rastu, aj keď riziká sú čoraz väčšie.

Ak si vezmeme index S&P 500, akoby vôbec nebral do úvahy zvyšujúci sa počet prípadov koronavírusu v USA. Ťažil z výrazného nárastu technologických akcií a dokázal si pripísať zisk vyšší ako 6 % za posledný mesiac.

„Technologické akcie sa tešia z vyhliadky na oživenie hospodárstva v Ázii a Európe, aj keď Spojené štáty tento pocit úplne rozladia,“ povedal Krugman a dodal, že veľa retailových investorov bolo vtiahnutých na akciové trhy z dôvodu nedostatku alternatív, ako sú napr. ako historicky nízke výnosy na dlhopisovom trhu.

Aj keď mnohí odborníci vinia z nafúknutia akcií Federálny rezervný systém, Krugman pre CNBC uviedol, že nevidí, že by mala centrálna banka na výber. „Nemohli čakať a dovoliť prepuknúť finančnú krízu popri koronakríze, takže toto sa muselo stať," uviedol.

Na margo rastúceho štátneho dlhu Krugman vyhlásil, že to nepovažuje za problém. O veľkom programe v oblasti infraštruktúry tvorcovia politiky podľa neho nemuseli veľa premýšľať. „V tomto okamihu pri všetkom, čo sa deje, je veľké nebezpečenstvo, že budeme míňať príliš málo a nie príliš veľa," uzavrel Krugman.

Súvisiace články

Aktuálne správy