Ratingová agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Japonska na negatívny

Ratingová agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Japonska. Ako dôvod uviedla výrazný pokles ekonomiky v dôsledku pandémie nového koronavírusu.

Agentúra oznámila, že výhľad ratingu tretej najväčšej ekonomiky sveta zhoršuje zo stabilného na negatívny. Samotný rating ostáva na úrovni A, zhoršenie výhľadu na negatívny však znamená, že v dohľadnej dobe sa môže zhoršiť aj rating.
Podľa agentúry spotrebiteľské výdavky a firemné investície klesali už skôr, tempo ich poklesu však ešte zrýchlila pandémia nového koronavírusu. Ako dodala, japonská ekonomika by mala v tomto roku zaznamenať pokles o 5 %. V nasledujúcom roku sa očakáva rast o 3,2 %.
Vysoký vládny dlh sa v súčasnom fiškálnom roku podľa Fitch ešte zvýši a mal by dosiahnuť 259 % hrubého domáceho produktu (HDP). V nasledujúcom fiškálnom roku 2021 – 2022 by sa mal posunúť nad 260 % HDP a až potom by mal začať postupne klesať. Budúcoročný rozpočtový deficit prognózuje Fitch na úrovni 10,9 % HDP a v roku 2022 na úrovni 5,3 % HDP.
Fitch je v krátkom čase druhou ratingovou agentúrou, ktorá zhoršila výhľad ratingu Japonska. Minulý mesiac tak urobila agentúra Standard & Poors (S&P), ktorá ho zhoršila z pozitívneho na stabilný.
Aj S&P ako dôvod zhoršenia výhľadu uviedla pandémiu nového koronavírusu a vysoké náklady vlády na zmierňovanie jej dôsledkov. S&P vtedy uviedla, že tohtoročný rozpočtový deficit odhaduje na 16 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy