Bill Gates: Do konca roku 2020 by mohlo dôjsť k výraznému zníženiu úmrtnosti na koronavírus

, CNBC Foto: SITA/AP

Aj keď nové medikamenty významne pomôžu pacientom s koronavírusom, ktorí trpia závažnými symptómami, Gates povedal, že nás to „nevráti späť do normálu“. Zdôraznil tiež, že je dôležité presvedčiť verejnosť, aby sa nechala očkovať, ak bude k dispozícii vakcína.

Milionársky filantrop Bill Gates pre CNBC uviedol, že lieky na liečbu koronavírusu by mohli tento rok podstatne znížiť úmrtnosť. „Myslím, že existuje veľká šanca, že do konca roka dôjde k výraznému zníženiu úmrtnosti kombináciou týchto nových nástrojov.“ Aj keď tieto nové lieky významne pomôžu pacientom s koronavírusom, ktorí trpia závažnými príznakmi, Gates povedal, že nás to „nevráti späť do normálu“, to dokáže len vakcína. „Pokiaľ skutočne nezamedzíte prenos choroby, obavy tu stále budú," uviedol.

Nadácia Billa a Melindy Gatesových vo februári oznámila plány na darovanie 100 miliónov dolárov na výskum a liečbu očkovacej látky proti koronavírusu v rámci žiadosti Svetovej zdravotníckej organizácie o príspevok vo výške 675 miliónov dolárov na boj proti šíreniu vírusu. V júni nadácia prisľúbila ďalších 1,6 miliardy dolárov pre alianciu Gavi vaccine, čo je organizácia zameraná na úsilie vytvoriť imunitu detí voči pandémii koronavírusu.

Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft a spolupredseda Nadácie Billa a Melindy Gatesových uviedol, že remdesivir je jednou z popredných liečebných metód v terapeutickom výskume. Remdesivir od spoločnosti Gilead Sciences preukázal, že v porovnaní so štandardnou starostlivosťou dokáže znížiť riziko úmrtia ťažko chorých pacientov s Covid-19 o 62 %.Gates povedal, že existujú dve ďalšie látky, ktorým vedci venujú pozornosť a ktoré sa môžu podávať perorálne namiesto injekcie.

Niekoľko farmaceutických spoločností testovalo svoje potenciálne vakcíny v klinických skúškach, pričom niektoré z nich už vstúpili do neskorých štádií skúšok na ľuďoch. Ide o preteky s cieľom získať regulačné schválenie do konca roku 2020. Americký výrobca Pfizer a nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech v pondelok oznámili, že práve začali testy na ľuďoch. Minulý týždeň dostali od vlády USA finančné prostriedky vo výške 1,95 miliárd dolárov na výrobu a dodanie 100 miliónov dávok vakcíny, ak sa ukáže, že je bezpečná a účinná. Moderna, ďalšia vedúca farmaceutická spoločnosť v pretekoch vo vývoji vakcíny oznámila, že od americkej vlády dostane 472 miliónov dolárov, už dávnejšie získala 483 miliónov dolárov.

Gates uviedol, že je „nadšený z vývoja všetkých vakcín, ktoré USA financovali.“

Naši odborníci na vakcíny hovoria s týmito spoločnosťami denne, pretože to, ako použijeme svetové zdroje, nie je poháňané iba bežným trhom. Je to spolupráca, ktorá sa má zistiť v rámci krajiny a naprieč krajinami, aby sa táto vakcína dostala všade,“ uviedol.

Miliardár tiež zdôraznil, že je dôležité presvedčiť verejnosť, aby sa nechala zaočkovať, ak už bude vakcína k dispozícii. „Je dôležité, aby si ľudia nemysleli, že sa niekam ponáhľame," uviedol Gates s tým, že pripustil, že sa „obáva“, ale nie je prekvapený, že ľudia budú mať obavy z účinnosti a bezpečnosti prvej vakcíny proti koronavírusu. „Dúfajme, že sa pozrú na fakty, pochopia, že sme v tom spolu, a musíme sa navzájom chrániť rúškami a prípadne vytvorením kolektívnej imunity za pomoci očkovania," dodal Gates.

Súvisiace články

Aktuálne správy