Banky opäť znížili úrokové sadzby: Expertka na úvery radí, ako refinancovať efektívne

, fincentrum Foto: getty images

Úrokové sadzby pri úveroch na bývanie opäť klesajú, takže teraz je ten správny čas prehodnotiť hypotéku a v prípade, že sa vám to oplatí pristúpiť k refinancovaniu.

Predčasné splatenie úveru môže byť aj bez poplatku
Dobrá správa je, že k výročiu fixu úrokovej sadzby môžete splatiť úver aj bez poplatku. „Banka vám pred výročím pošle informáciu o zmene úrokovej sadzby, tiež jej účinnosť. V prípade, ak vám nová úroková sadzba nebude vyhovovať, môžete banku požiadať o predčasné splatenie. Banka vám do 30 dní pošle Potvrdenie o vyčíslení úveru a z nového úveru inej banky, úver vyplatíte,“ vysvetľuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Fincentrum.

Ak je ale váš úver mimo výročia fixu úrokovej sadzby a úroková sadzba nie je pre vás vyhovujúca, aj v tomto prípade môžete banku požiadať o predčasné splatenie. „Postup je rovnaký, ako som už spomenula v predchádzajúcom prípade. V tomto prípade si môžete zvoliť banku, ktorá vám poplatok za predčasné splatenie preplatí,“ upozorňuje Zuzana Šimonová.

Zjednodušte si refinancovanie na maximum
Úver môžete refinancovať zjednodušeným spôsobom, ak splníte základné podmienky, to znamená, že do nového úveru pristúpia pôvodní účastníci úveru, úver zabezpečíte nehnuteľnosťou, ktoré je totožná s nehnuteľnosťou v pôvodnom úvere. Ak navýšenie úveru nebude prevyšovať 2000 Eur.

Za týchto podmienok môžete úver refinancovať bez dokladovania príjmu. Banka si váš príjem overuje sama, tiež si overuje, či zamestnanie trvá aj naďalej. To platí aj v prípade príjmov z podnikateľskej činnosti, kedy si banka preverí, či podnikanie trvá nepretržite. „Banky v súčasnosti aj naďalej ponúkajú spracovanie úveru bez poplatku, možnosť preplatenia poplatku za predčasné splatenie úveru, tiež ušetríte poplatok za katastrálny úrad,“ hovorí úverová analytička. „Ak čakáte prírastok do rodiny, neodkladajte refinancovanie úveru. Znížte si výdavky už teraz, vyhnete sa tak odkladu splátok, nakoľko reštrukturalizáciu úveru v registri banky vnímajú negatívne,“ dodáva na záver Zuzana Šimonová.

Varianty refinancovania
V prípade, ak sa rozhodnete úver refinancovať, máte nasledovné možnosti:

  • Môžete znížiť mesačnú splátku úveru, to znamená, že lehota splácania zostane rovnaká, alebo môže byť kratšia. Na úrokoch tak zaplatíte menej a úver bude pre vás výhodnejší. Ušetrené peniaze môžete vkladať do sporenia.
  • Môžete zvýšiť svoju mesačnú splátku z úveru, to znamená, že mesačná splátka bude vyššia a výhodou je, že úver skôr splatíte. Na úrokoch síce zaplatíte menej, ale môže sa pre vás zvýšiť riziko finančných ťažkostí.
  • Môžete si predĺžiť dobu splácania úveru a tak znížiť svoju mesačnú splátku. Lehota splácania úveru sa predĺži, ale rozpočet domácnosti sa zníži vďaka nižšej splátke. V tomto prípade na úrokoch preplatíte viac, avšak úsporu na splátke môžete vkladať do sporenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy