Kobra efekt bude mať katastrofálny dopad na trh

, MW Foto: SITA/AP

Istý príbeh rozpráva o tom, ako bolo kedysi v Dillí toľko kobier, že za každú mŕtvu doručenú vláde bola vyplatená odmena. Spočiatku to fungovalo. Potom však podnikaví ľudia začali chovať kobry kvôli príjmom a úrady museli program zrušiť. A čo s chovom? Hady pustili na slobodu. Zrazu bolo kobier viac ako kedykoľvek predtým.

Veterán z Wall Street, Larry McDonald, tvrdí, že na trhoch máme dnes podobný „kobra efekt“, pokiaľ ide o nezamýšľané negatívne dôsledky verejnej politiky a vládnych zásahov do ekonomiky. V zásade bude riešenie horšie ako samotný problém.

„Sme presvedčení, že sme v ranom štádiu najväčšieho kobra efektu v histórii ekonomiky," napísal McDonald v príspevku na svojom blogu Bear Traps Report. „Keďže sa masívne peňažné a masívne fiškálne stimuly (globálne za viac ako 15 biliónov USD) spájajú s cieľom zachrániť ekonomiku pred deflačným poklesom, spôsobia namiesto toho hyperinflačný ekonomický kolaps.“

Ďalej uviedol, že ak vlády zistia, že k takémuto kolapsu dôjde, a rozhodnú sa zmeniť priebeh svojich politík, potom bude nasledovať deflačná depresia, „omnoho vážnejšia“, ako keby mocnosti vôbec nezasiahli. „Ako rýchlo sa svet zmení za dvanásť mesiacov? Železná kancelárka  Angela Merkelová  tento týždeň formálne kapitulovala a dohodla sa na vydávaní spoločného dlhu vo veľkom rozsahu. Prešli sme z „čiernej nuly“, nemeckej úspornej posadnutosti, k matematicky neudržateľným dlžníkom na periférii,“ napísal McDonald.

V USA, ako McDonald uviedol, tí, ktorí volajú po fiškálnej munícii, v zásade prehliadajú niekoľko ekonomických princípov, ktoré budú mať v konečnom dôsledku ďalekosiahly dopad na investorov. „Základné ekonomické predpoklady alebo štruktúry sa ukážu byť oveľa plynulejšie, ako môžu tvorcovia politiky očakávať,“ uviedol. „Výsledky budú preto katastrofálne a nepredstaviteľné."

Dobrou správou podľa McDonalda je, že „po procese prispôsobenia prežijeme a budeme prosperovať“.

Súvisiace články

Aktuálne správy