Minister práce Krajniak: Ddôchodcovia dostanú viac ako dvojnásobok toho, na čo boli zvyknutí

, TASR Foto: SITA/B.Bibel; Ľ.Vaniher

Rezort práce v stredu predloží do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o 13. dôchodku. Ide tak meniť zákon, ktorý ešte prijala bývalá vláda. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, že dôchodcovia dostanú viac ako dvojnásobok toho, na čo boli zvyknutí. Trinásty dôchodok majú dostať seniori v tomto roku, na tom sa nič nemení.

"Zákon o 13. dôchodku je pripravený takým spôsobom, že dáva dôchodcom viac ako dvojnásobok toho, na čo boli kedykoľvek zvyknutí k štandardnému dôchodku dostať," vyhlásil v stredu počas predstavovania vládneho sociálneho balíčka Krajniak. Dôchodcovia v minulosti dostávali vianočný príspevok koncom roka, bývalá vláda však schválila 13. dôchodok, ktorý ho mal už v tomto roku nahradiť. Výška 13. dôchodku mala byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov.

Ministerstvo práce ale pripravilo zmeny. "Vynaložíme na 13. dôchodok o 154,9 milióna eur navyše, ale nebudeme ho vyplácať každému rovnako. Najviac chceme pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú," vysvetlil Krajniak. Každý dôchodca, aj ten s vyššími dôchodkami, dostane podľa ministra aspoň symbolicky 13. dôchodok. "Urobili sme to ale tak, aby tí s najmenšími dôchodkami dostali najviac," podotkol Krajniak.

Po novom senior s dôchodkom do 214,82 eura má dostať 13. dôchodok v sume 300 eur, pričom si oproti vianočnému príspevku z minulosti polepší o 100 eur. Senior s dôchodkom 300 eur dostane 13. dôchodok vo výške 269,34 eura, senior so 400-eurovým dôchodkom dostane 233,34 eura, senior s 500-eurovým dôchodkom dostane 197,34 eura, pričom tento dôchodca by v minulosti dostal vianočný príspevok vo výške 71,86 eura. "My sme tu 10 rokov počúvali sľuby o tom, ako niekto 13. dôchodok urobí, ale my na rozdiel od tých dvoch pánov z minulosti, ho realizujeme. Dôchodcom navyše pomáhame tým, že rušíme aj doplatky za lieky, ale aj poplatky za miestnu hromadnú dopravu a autobusy," dodal Krajniak s tým, že vláda tak pomáha aj tým dôchodcom, ktorí doteraz nemohli využívať vlaky zadarmo.

Vláda je koalíciou klamárov a podvodníkov. Avizovaná úprava pri 13. dôchodkoch prakticky znamená ich zrušenie. Vyhlásil to v stredu na brífingu v Národnej rade (NR) SR predseda Smeru-SD Robert Fico v reakcii na ohlásený vládny balíček v hodnote 500 miliónov eur.

Vládna koalícia má podľa neho na základe schválenej zmeny rozpočtu k dispozícii toľko peňazí, koľko chce. Ak by mal v súčasnosti on ak premiér k dispozícii 12 miliárd eur, urobil by podľa vlastných slov "zlatý sociálny štát", toto považuje za omrvinky. "Namiesto toho, aby pomáhali tým najslabším, predovšetkým lejú peniaze do bánk, lejú peniaze najbohatším a tí, ktorí sú najchudobnejší, majú menej a menej," myslí si Fico. Dôchodcov podľa neho súčasná vláda "okradne" o 280 miliónov eur, pretože na 13. dôchodky boli celkovo plánované výdavky v sume 580 miliónov eur.

"Prakticky idú zákonom zrušiť 13. dôchodok a vracajú sa k inštitútu vianočného príspevku, ktorý sme zaviedli my, s tým, že ho chcú pretransformovať na nejaké smiešne sumy," komentoval. Vyčíslil, že napríklad v prípade starobných dôchodcov mal pôvodne každý dostať 13. dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku, čo je 460 eur.

Dodal, že ak vláda hovorí o akejsi solidarite pri úprave 13. dôchodkov, klame. "Klame, ak hovorí o nejakej solidarite, ak hovorí, že tí, ktorí dostávajú najmenej, majú dostať najviac, lebo sú to zanedbateľné skupiny v porovnaní s tým, aké kategórie na Slovensku dnes máme," podotkol Fico s tým, že napríklad minimálny dôchodok, ktorý predstavuje 334 eur, poberá 160 000 dôchodcov z celkového počtu 1,4 milióna dôchodcov.
Poukázal tiež na to, že predseda parlamentu a koaličného Sme rodina Boris Kollár podpísal memorandum s Jednotou dôchodcov Slovenska a prisľúbil jej, že 13. dôchodky budú vyplatené. "Pevne verím, že aj Jednota dôchodcov Slovenska si to vybaví s tými, ktorí jej nasľubovali hory-doly a nič nesplnili," dodal poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Súvisiace články

Aktuálne správy