Goldman Sachs: V nasledujúcich 12 mesiacoch čínsky jüan výrazne posilní voči doláru

, CNBC Foto: SITA/AP

Predpoveď sa opiera predovšetkým o zdravie čínskej ekonomiky. Väčšiemu posilneniu čínskej meny bráni napätie so Spojenými štátmi pred novembrovými voľbami.

"Domnievam sa, že obraz Číny skutočne vyzerá celkom solídne," povedal Zach Pandl, stratég rozvíjajúcich sa trhov v Goldman Sachs s tým, že v krajine dochádza k „veľmi dobrému odrazu“ od šoku vyvolaného koronavírusom. Podľa zverejnených údajov čínsky vývoz a dovoz v júni rástol, prekonal tým očakávaný pokles. Ďalšie nedávne zverejnené údaje tiež poukazujú na rastúcu čínsku výrobnú aktivitu, pričom oficiálne indexy aj indexy nákupných manažérov za jún ukazujú expanziu v tomto odvetví.

Stratég očakáva, že sa čínsky juan v najbližších 12 mesiacoch dostane na 6,70 za dolár zo súčasných 6,993 dolára.

Pri pohľade na riziká, ktoré by mohli čínsku menu ohroziť, Pandl spomína dva faktory. Prvým je vývoj situácie okolo koronavírusu. "Myslím si, že musíme uznať, že americký dolár je bezpečný prístav a má tendenciu rásť proti takmer všetkým menám, keď dôjde k obratu svetovej ekonomiky. Ak zistíme, že skutočne nemáme vírus pod kontrolou, vraciame sa do recesie s dvojitým poklesom… to by bolo veľké riziko pre všetky naše predpovede vývoja mien."

Druhým faktorom je vzťah Pekingu s Washingtonom pred voľbami v novembri v krajine. "Prezident Trump sa nešťastne vyjadruje o čínskej politike na rôznych frontoch, čo by mohlo viesť k politickým opatreniam a určite k nejakým vyhláseniam zo strany USA pred novembrovými voľbami," uviedol.

Na otázku, čo by sa mohlo stať, ak by bol zvolený bývalý viceprezident USA Joe Biden, Pandl povedal, že to „primárne“ povedie skôr k rozdielnej taktike, a nie vzťahom. "Nemyslím si, že Biden by sa staval k bilaterálnemu vzťahu úplne inak, ale jeho taktika bude trochu iná,“ uviedol stratég s tým, že Biden „má menšiu chuť na závadzanie ciel,“ a „v prípade ak by bol zvolený bývalý viceprezident, je väčšia  šanca, že clá uvalené počas obchodnej vojny medzi USA a Čínou, budú odvolané. A to je pozitívne aj pre juan."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy