COVID-19 zvyšuje príjmovú nerovnosť, časom by sa to ale malo otočiť

, The Economist Foto: SITA/AP

Koronakríza znamená tvrdý šok, najmä pre chudobnejšie časti spoločnosti. Súčasná kríza príjmovú nerovnosť síce viac prehlbuje, ale ako píše The Economist, história ukazuje, že nakoniec by mala rozloženie príjmov posunúť k väčšiemu rovnostárstvu.

The Economist sa odvoláva na knihu Thomasa Pikettyho Kapitál v dvadsiatom prvom storočí, v ktorej ekonóm opisuje zníženie vysokej príjmovej nerovnosti v rokoch 1914-1945. Podiel najbohatšieho 1 % na celkových príjmoch sa znížil z 19 na 14 % vplyvom kombinácie ekonomickej depresie, vojny, inflácie a zmien v daniach, ktoré vyvolali pokles príjmov a prepad cien aktív. Aj historik Walter Scheidel potvrdzuje, že v histórii boli len štyri faktory, ktoré dokázali dlhodobo znížiť príjmovú nerovnosť: vojna, revolúcia, bankrot štátu a pandémie.

The Economist dodáva, prečo nemožno priamo porovnávať súčasný vývoj s minulými krízami. Napríklad stredoveké epidémie moru znížili príjmovú nerovnosť tým, že zmenšili počet pracovníkov k obrábanej poľnohospodárskej pôde. Akciový trh môže opäť klesnúť, "ale je veľmi nepravdepodobné, že skolabuje o takmer 90 %, tak ako medzi rokmi 1929-1932". Zároveň ale upozorňuje aj na určité podobnosti. Počas súčasnej pandémie prudko rastú vládne dlhy a to môže v budúcnosti priniesť vyššie dane, finančnú represiu alebo reštrukturalizáciu dlhov s tým, že "účty budú platiť bohatí".

"Dnes existuje mnoho dôvodov, prečo by tí lepšie zaopatrení mali počas pandémie trpieť menej. Väčšina prepadu cien aktív, ku ktorému došlo v marci, už bola vyrovnaná. V mestách ako New York a Los Angeles sa zdá, že COVID-19 doľahol viac na chudobnejšie štvrte. Ľudia s nižšími mzdami majú zvyčajne menej príležitostí pracovať z domu alebo držať bezpečný odstup," píše The Economist. Rastúca nezamestnanosť navyše doľahla viac na chudobnejšiu časť spoločnosti. Avšak ako bolo uvedené, história by nakoniec mohla veci obrátiť. Ale nemusí. The Economist uzatvára, že sa história nemusí opakovať. Ak ale politici nechajú nerovnosť narásť do obludných rozmerov, môže to vyvolať populistickú reakciu a tá by oživila lekcie z minulosti.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy