Eurokomisia víta vznik zoznamu najlepších postupov na pomoc po koronakríze

Európska komisia (EK) v utorok privítala zoznam "najlepších postupov", ktorý odsúhlasili finančný sektor a spotrebiteľské a podnikateľské organizácie s cieľom pomôcť zmierniť dosah pandémie nového koronavírusu.

V tomto zozname sa uvádzajú konkrétne kroky, ktorými môžu rôzni účastníci trhu podporovať občanov a podniky počas koronakrízy.
Komisia spresnila, že najlepšie postupy zahŕňajú, okrem iného, platobné moratóriá pre spotrebiteľské a podnikateľské úvery a príspevky na poistenie či opatrenia na pomoc tým, ktorí čelia finančným ťažkostiam, napríklad odklad platieb, ďalej bezpečnejšie bezhotovostné platby pre tých, ktorí ich potrebujú, rýchle poskytovanie úverov na zmiernenie dosahu koronakrízy so spravodlivými poplatkami a úrokovými sadzbami, ale aj čo najrýchlejšie spracúvanie a vyplácanie zákonných poistných nárokov.

Podľa vyjadrenia výkonného podpredsedu EK pre hospodárstvo Valdisa Dombrovskisa cieľom exekutívy EÚ je zabezpečiť, aby "kohútiky likvidity" ostali otvorené a aby spotrebitelia a najmä menšie spoločnosti mohli získať potrebnú finančnú podporu. Dombrovskis pripomenul, že EK s týmto cieľom viedla dialóg s predstaviteľmi vyše 25 organizácií z európskeho finančného sektora, odvetvia poisťovníctva, podnikateľských zväzov a spotrebiteľských organizácií. Na jeho základe sa zrodil zoznam najlepších postupov.

Komisia v septembri zorganizuje ďalšie stretnutie za okrúhlym stolom na zhodnotenie pokroku vo firemnom sektore a v prípade potreby sa bude snažiť čo najlepšie zabezpečiť ďalší plynulý tok úverov.

Utorňajší zoznam, na ktorom sa dohodli všetci účastníci okrúhleho stola, zahŕňa najlepšie postupy na poskytovanie bankových a nebankových úverov spotrebiteľom, najlepšie postupy na poskytovanie bankových a nebankových úverov podnikom a do tretice najlepšie postupy pre poisťovateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy