Poslanci za Sme rodina chcú oslobodiť prepitné od daní a odvodov

, TASR Foto: thinkstock

Prepitné by malo byť oslobodené od daní a odvodov. Takýmto spôsobom by sa malo pomôcť ľuďom pracujúcim v cestovnom ruchu.

Uviedli to v utorok na brífingu v Národnej rade (NR) SR poslanci koaličného hnutia Sme rodina Martin Borguľa a Ľuboš Krajčír. Návrh zákona s týmto cieľom chcú predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu.

Borguľa poukázal na to, že počas koronakrízy si ľudia z hygienických dôvodov zvykli viac platiť kartou ako hotovosťou. "Ten tringelt je svojím spôsobom váš osobný dar obsluhujúcemu personálu. Keď to však platíte takto kartou, tak z toho tringeltu treba odpočítať daň z pridanej hodnoty (DPH), treba z neho odpočítať odvody, treba z neho odpočítať ďalšie daňové zaťaženia a v konečnom dôsledku ten človek z toho 2-eurového tringeltu dostane možno 0,90 eura," podotkol.

Borguľa dodal, že ako poslanci nemôžu v legislatívnom procese fungovať v tzv. zrýchlenom režime. "Preto ja rátam, že prvé čítanie v septembri, neskôr druhé, tretie a platnosť zákona od 1. januára," priblížil.

Návrh plánujú poslanci predložiť aj na Koaličnú radu. Spolupracovať na ňom chcú aj s ministerstvami dopravy, financií a práce. Skonštatoval, že s týmto návrhom súhlasí aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

AHRS uviedla, že po znovuotvorení prevádzok sa zmenilo správanie zákazníkov, predovšetkým sa znížil záujem o ubytovacie a stravovacie služby. Zároveň hotovostné platby postupne nahrádzajú platby kartou. "Z tohto dôvodu vidíme ako nevyhnutné, aby sa evidencia a možnosť dávania prepitného pri platbe kartou stala jednoduchšou pre prevádzkovateľa a zaujímavou voľbou pre samotného spotrebiteľa. Súčasné daňové predpisy však zo sumy prepitného berú viac ako polovicu," zdôraznil generálny manažér asociácie Marek Harbuľák.

Súvisiace články

Aktuálne správy