Taleb: Zabezpečenie proti nepravdepodobnému riziku je dnes nevyhnutnosťou

, ValueWalk.com Foto: YT/The RSA

Zaistenie nepravdepodobného rizika je navrhnuté tak, aby k výplate došlo iba vtedy, keď sa trhy náhle prepadnú. Odborník na fondy rizikového kapitálu odporúča investorom, aby momentálne ani neboli na trhu ak nemajú takéto zabezpečenie.

Autor knihy Black Swan Nassim Nicholas Taleb v rozhovore pre CNBC povedal, že neočakáva oživenie v tvare písmena V, na rozdiel od mnohých investorov. Trvalý rast trhu považuje za niečo zvláštne v čase keď rastie počet infekcií a úmrtí na COVID-19. Varoval, že nárast trhu by mohol skončiť ekonomickým utrpením v dôsledku na pozadí pandémie. Dodal, že hoci tvorcovia politík „tlačia peniaze, akoby by neexistoval zajtrajšok“, čo ale môže byť nakoniec zbytočné. Ďalej uviedol, že Fed v marci znížil úrokové sadzby pod 0 % a 0,25 % a že pravdepodobne nebude mať dostatok priestoru na ďalšiu podporu pri opätovnom výskyte infekcií.

Očakáva, že obavy z koronavírusu budú morom ekonomiky aj trhu na dlhší čas. Ako povedal, aj keď sa podarí pandémiu poraziť, vírus tu bude stále. To znamená, že zákazníci v obavách sa už nebudú ponáhľať míňať svoje peniaze, čo ovplyvní mnoho priemyselných odvetví.

Taleb verí, že investori by nemali byť na trhu bez zaistenia nepravdepodobného rizika kvôli vysokej miere neistoty ohľadom budúcnosti. Nepravdepodobné riziko sú extrémne situácie, ktoré majú menšiu pravdepodobnosť výskytu v porovnaní s inými scenármi. Pravdepodobnosť výskytu týchto udalostí sa však v čase neistoty zvyšuje, aj keď zostáva nižšia ako pravdepodobnosť súboru štandardných výsledkov.

Fondy zamerané na nepravdepodobné riziko (tail risk funds) ťažia z takýchto zriedkavých udalostí, pretože sa pripravujú na ich možnosť. Podľa MarketWatch je neistota v súvislosti s pandémiou COVID-19 pre takéto fondy obzvlášť dobrá. CBOE Eurekahedge Tail Risk Volatility Hedge Fund Index je medziročne o 48,19 % vyššie, pre porovnanie index Dow Jones stratil takmer 12 %, zatiaľ čo S&P 500 klesol o 6,2 % a Nasdaq Composite si pripísal približne 10 %.

Problém s fondmi s nepravdepodobným rizikom je v tom, že počas býčích trendov majú tendenciu strácať, ale ak je na trhu neistota, ako je tomu podľa Taleba aj dnes, prichádza ich čas. Napríklad fond Universa zaznamenala počas vrcholu pandémie návratnosť 4000 %. Taleb bol poradcom tohto fondu. Kľúčom je ochrana portfólia pred nepravdepodobnými rizikami bez toho, aby ste na ne skutočne stavili. Wall Street Journal informoval asi pred dvoma rokmi, že fondy, ktoré sa pokúšali staviť výlučne na volatilitu, majú tendenciu prekonávať výkonnosť, ale výhodu strácajú pri oživení trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy