Francúzsko pripravuje nové ekonomické stimuly

Francúzsko plánuje nové stimuly na podporu tvorby pracovných miest a ekonomiky. Francúzska vláda tento týždeň predstaví masívne stimuly, ktoré majú rovnako pomôcť znížiť nezamestnanosť mladých.

Francúzsko plánuje nové stimuly na podporu tvorby pracovných miest a ekonomiky.
Francúzska vláda tento týždeň predstaví masívne stimuly, ktoré majú rovnako pomôcť znížiť nezamestnanosť mladých. Nové opatrenia na podporu rastu, ako je zníženie daní pre firmy, by mali byť ohlásené v auguste, uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire.
Francúzska vláda už prijala núdzové opatrenia na ochranu pracovných miest a podporu firiem počas uzavretia ekonomiky, i sériu opatrení cielených na podporu sektorov tvrdo zasiahnutých koronakrízou, ako sú cestovný ruch, automobilový či letecký priemysel.
„Môže byť veľmi vysoký,“ odpovedal Le Maire na otázku rádia RTL, či sa objem nových stimulov bude pohybovať v pásme od 50 miliárd po 100 miliárd eur.
Francúzska vláda sa snaží nájsť rovnováhu medzi tým, aby dostatočne podporila obnovu ekonomiky, a zároveň aby nepreťažila už aj tak napäté verejné financie. Aktuálne indikátory signalizujú, že spotrebiteľský dopyt sa oživuje po uvoľnení reštrikcií rýchlejšie než sa očakávalo. Nové prognózy zároveň počítajú s nárastom verejného dlhu nad 120 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Vláda varovala, že ekonomické vyhliadky pre druhú polovicu roka sú slabé. Očakáva, že v tomto roku sa vo Francúzsku stratí 800.000 pracovných miest.
„Premiér a prezident tento týždeň ohlásia masívny, okamžitý a efektívny plán na podporu zamestnanosti mladých,“ povedal v pondelok Le Maire.
Cieľom širšieho stimulačného balíka, ktorý by mal byť hotový koncom augusta, bude ďalšia podpora tvorby pracovných miest a urýchlenie prechodu smerom k nízkoemisnej ekonomike, uviedol francúzsky minister financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy