Najromantickejšie mesto na Slovensku má vlastnú 0-eurovú bankovku

, banka lasky

V tomto roku uplynie presne 200 rokov od narodenia Maríny aj Sládkoviča. Pri tejto príležitosti mesto Banská Štiavnica v spolupráci s Bankou Lásky ponúknu prvú oficiálnu 0-eurovú bankovku mesta Banská Štiavnica a unikátnu pozlátenú pamätnú mincu s motívom Zaľúbenej Štiavnice.

Autorom 0-eurovej bankovky je medzinárodne oceňovaný a zberateľsky žiadaný v oblasti známkovej tvorby, ex libris a grafiky, akademický maliar Karol Felix – žiak profesora Albína Brunovského. Na 0-eurovej bankovke je vyobrazená najznámejšia dominanta mesta –  Kalvária,  prepojená s nádherným citátom zaľúbeného Sládkoviča.

Pamätná minca s motívom Zaľúbenej Štiavnice je unikátna tým, že je to prvá minca na Slovensku, ktorá kombinuje 24-karátové zlato s ručnou farebnou maľbou. Farebné kvety na minci sú namaľované podľa autentických Maríniných kresieb, ktoré sa dochovali a sú uložené v Archíve SBM v Banskej Štiavnici. Kvety spolu s dvojportrétom Maríny a Sládkoviča vytvoril jeden z najznámejších slovenských ilustrátorov – Miroslav Regitko.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiálny začiatok predaja je vo štvrtok 16. júla 2020

 

Predaj bankoviek a pamätných mincí sa začne vo štvrtok, 16. júla 2020          o 8:00. Bankovky a mince bude možné kúpiť iba osobne v BANKE LÁSKY v Dome Maríny na Radničnom námestí 18 v Banskej Štiavnici. 0-eurová bankovka Banskej Štiavnice je vydaná v limitovanom náklade 20 000 ks.

 

Cena 0-eurovej bankovky je 3 eurá a cena pamätnej mince je 9 eur. Minca je dostupná v pozlátenej  aj v postriebrenej verzii. Z predaja bankoviek a mincí budú mať úžitok všetci obyvatelia aj návštevníci Banskej Štiavnice. Pretože z týchto peňazí budú financované aktivity rozvíjajúce  projekt Zaľúbená Štiavnica. Ako prvé, do konca roka 2020, zrekonštruujeme z týchto peňazí všetky lavičky v historickom centre.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy