Euroskupina si vo štvrtok volí nového predsedu

Euroskupina, mocné združenie ministrov financií 19 členských krajín eurozóny, si vo štvrtok volí nového predsedu. O túto dôležitú funkciu sa uchádzajú traja kandidáti. Víťaza pritom čaká veľmi náročná úloha – vyviesť menový blok z najhlbšej hospodárskej krízy za celú jeho existenciu.
Kandidátmi na predsedu Euroskupiny sú španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová, ktorá by sa mohla stať prvou ženou na tomto poste. Jej súpermi sú írsky minister financií Paschal Donohoe a luxemburský kolega Pierre Gramegna, najskúsenejších z trojice.
Víťaza vyberú ich kolegovia z Euroskupiny v tajnom hlasovaní jednoduchou väčšinou najmenej 10 z 19 ministrov, pričom na hlasovaní sa zúčastňujú aj samotní kandidáti. Ak nikto nevyhrá už pri prvom hlasovaní, v ďalšom sa bude rozhodovať medzi dvoma kandidátmi s najväčším počtom hlasov.
Doterajší predseda Euroskupiny, portugalský minister financií Mário Centeno, 11. júna oznámil, že po ukončení svojho 2,5-ročného funkčného obdobia odstúpi. Jeho nástupca sa ujme úradu už na budúci pondelok (13. 7.).
Hlavnou úlohou Euroskupiny je zabezpečiť úzku koordináciu hospodárskych politík medzi 19 členskými krajinami. Hoci je neoficiálnou skupinou z hľadiska Európskej únie, je mimoriadne silná. Ukázalo sa to napríklad počas gréckej dlhovej krízy. Euroskupina patrila medzi tzv. trojku veriteľov, ktorá kontrolovala plnenie podmienok finančnej pomoci a zavádzanie reforiem v Aténach.

Súvisiace články

Aktuálne správy