Rekordné výnosy európskeho futbalu: 28,9 miliardy eur

, Deloitte Foto: SITA/AP

Deloitte aj tento rok pripravil hodnotenie financií vo futbale s názvom „Annual Review of Football Finance 2020“. Ide už o 29. výročnú štúdiu, z ktorej vyplýva, že európsky futbalový trh dosiahol v sezóne 2018/2019 rekordné tržby v celkovej výške 28,9 miliardy eur.

Za sezónu 2018/2019 zarobila Veľká päťka 17 miliárd EUR, čo predstavuje 9 % nárast oproti predošlému ročníku.  Najväčší podiel na zisku majú kluby Premier League, a to 5,9 miliardy EUR. Španielske kluby La Ligy zarobili spolu 3,4 a nemecké kluby 3,3 miliardy EUR. Najvyšší nárast výnosov zaznamenali talianska Seria A a francúzska Ligue 1. Talianske kluby s výnosmi vo výške 2,5 miliardy EUR znamenali 11 % nárast a francúzske kluby dokonca 12 % s 1,9 miliardy EUR.


Kontinuálny rast, tentokrát o 2 percentuálne body, sa potvrdil aj v podieloch vynaložených prostriedkov z výnosov klubov na platy hráčov. V sezóne 2018/2019 predstavoval 61 %. Zároveň pokračuje aj trend v raste rozdielov medzi výnosmi jednotlivých líg a klubov. Polarizáciu prehĺbi aj pandémia COVID-19, keďže väčšie kluby majú svoje príjmy zmluvne lepšie chránené ako tie menšie, ktoré sú závislé od príjmov z dohôd v jednotlivých sezónach. 

V sezóne 2019/2020 štúdia predpokladá zníženie príjmov najväčšej Premier League o približne 1,1 miliardy EUR. Polovicu straty predstavuje nevratný výpadok príjmov zo zrušených a omeškaných zápasov a súvisiacich vysielacích práv, ako aj zápasov odohraných bez divákov. Zvyšok vypadnutých príjmov bude presunutý do ďalšieho fiškálneho obdobia kvôli odloženiu neodohranej štvrtiny súťaže. Možno teda predpokladať, že sezóna 2020/2021 bude z pohľadu výnosov rekordná.

„Predpokladáme, že reštartovanie Premier League a niektorých ďalších súťaží spôsobí rýchle ozdravenie finančných výsledkov, keďže niektoré príjmy z vysielacích práv na rok 2019/2020 sa presunú do finančného roku 2020/2021. Vytvorí sa tak priestor na vyrovnanie rozdielov v príjmoch,“ doplnil Dan Jones, partner a vedúci skupiny Sports Business Group v Deloitte.

Pozíciu európskej šiestej najbohatšej ligy tesne obhájila Ruská Premier League (RPL), a to aj napriek poklesu príjmov o 8 % na 61 miliónov EUR. Ďalšia v poradí, turecká Süper Lig, vykázala nárast výnosov o 2 % a dotiahla sa tak na ruskú najvyššiu súťaž. Rast výnosov zaznamenali aj ligy v Belgicku, Holandsku a Rakúsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy