Maďarská priemyselná produkcia klesla v máji o viac než štvrtinu

Priemyselná produkcia v Maďarsku zaznamenala aj v máji výrazný pokles, tempo poklesu sa však po prepade v predchádzajúcom mesiaci čiastočne spomalilo. Na produkciu naďalej pôsobili dôsledky reštriktívnych opatrení, ktoré vláda zaviedla s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu.
Ako v utorok oznámil maďarský štatistický úrad, produkcia v priemysle klesla v máji medziročne po úprave o počet pracovných dní o 27,6 %. Napriek prudkému poklesu bol vývoj v máji o niečo lepší než v apríli, keď sa priemyselná produkcia prepadla o 36,6 %.
Na neupravenej báze sa priemyselná výroba znížila v máji o 30,7 %. Aj v tomto prípade to znamená mierne spomalenie prepadu, keď v apríli pokles dosiahol 36,8 %.
Vývoj v priemysle najvýraznejšie ovplyvnila výroba dopravných prostriedkov, ktorá zaznamenala výrazný prepad. Klesla aj produkcia elektronických a optických produktov, ako aj výroba potravín a nápojov, avšak v menšej miere.
V medzimesačnom porovnaní sa priemyselná produkcia upravená o sezónne vplyvy vrátila v máji k rastu. Ako uviedol štatistický úrad, vzrástla o 15,6 %, zatiaľ čo v apríli zaznamenala oproti marcu prepad o 30,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy