EIB požičia firme CureVac 75 miliónov eur na vývoj vakcíny proti COVID-19

Európska investičná banka (EIB) podpísala s nemeckou biofarmaceutickou firmou CureVac úverovú zmluvu vo výške 75 miliónov eur na vývoj a výrobu vakcín vo veľkom meradle, čo sa týka predovšetkým vakcíny tejto spoločnosti proti pandémii SARS-CoV-2, ktorá spôsobuje ochorenie COVID-19. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK) v správe pre médiá.

Pôžička poskytnutá EIB v troch tranžiach podporí aktivity spoločnosti CureVac pri výstavbe nového výrobného závodu v nemeckom Tübingene. CureVac už začiatkom júna začala prvú fázu klinických skúšok na vakcínu CVnCoV, ktorú vyvíja v snahe zastaviť šírenie ochorenia COVID-19.
EIB doteraz finančne podporila 13 spoločností, ktorým požičala celkom 316 miliónov eur na vývoj liečby, očkovacích látok a diagnostiky rôznych infekčných chorôb, vrátane COVID-19.
Komisia spresnila, že princípom technológie spoločnosti CureVac je použitie molekuly mRNA (informačná RNA) ako prenášača údajov, ktorý ľudskému telu objednáva produkciu vlastných proteínov schopných bojovať proti širokému spektru chorôb.
Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti upozornila, že výsledky prvých klinických štúdií CureVacu, zamerané na vakcínu proti koronavírusu, ktoré boli vykonané v Nemecku a Belgicku na vzorke niekoľko tisíc dobrovoľníkov, sa očakávajú na jeseň tohto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy