Deloitte: Na nové bývanie si Slovák musí odložiť 9,9 priemerného ročného platu

, ČTK Foto: getty images

Štúdia Deloitte porovnáva údaje z 18 európskych krajín o dostupnosti nového bývania, priemerný byt s rozlohou 70 m². Z údajov vyplýva, že najľahšie sa k novému bývaniu dostanú Portugalci, ktorí na priemerný nový byt vynaložia štyri ročné platy. Po Portugalsku je to Belgicko 4,1 priemerného ročného platu, Nórsko a Bulharsko kde stačí päť platov. Najhoršie, už tretí rok v rade, sú na tom Česi, kde na kúpu nového bývania potrebujú 11,4 priemerného ročného platu.

Nominálne ceny bývania v západných krajinách sú najvyššie v Luxembursku, priemerná cena tam dosiahla 7 145 eur za meter štvorcový. Naopak najlacnejšie je Bulharsko,  s cenou iba 550 eur za meter štvorcový.

"Praha zostáva s 3 395 eur za meter štvorcový medzi sledovanými stredoeurópskymi mestami jedným z najdrahších," hovorí partner v oddelení nehnuteľností Deloitte Miroslav Linhart. Medzi mestami vedie Paríž s priemernou cenou 12 863 eur za meter štvorcový. Nasledujú Tel Aviv, Luxemburg, Mníchov a vnútorný Londýn. Podobne aj nájomné bolo vlani najdrahšie v Luxemburgu, Paríži a Londýne, najlacnejší nájom bol zo sledovaných európskych miest v Sarajeve.

Pokiaľ ide o dopady súčasnej krízy, analytici Deloitte očakávajú, že ceny by tento rok mali skôr stagnovať a v ďalších rokoch by sa mali vrátiť k rastu. "Karanténa významne ovplyvnila trh s nájmami. Z veľkých európskych metropol na čele s Prahou alebo Rímom zmizli davy turistov a s nimi aj záujem o krátkodobé prenájmy bytov cez ubytovacie aplikácie," hovorí Petr Hána z oddelenia nehnuteľností Deloitte. Podľa neho sa tak na trhu naraz objavili tisícky voľných bytov v atraktívnych lokalitách. Ich majitelia sa snažia mierniť úbytok príjmov dlhodobejšími prenájmami.
 


Počet ročných platov potrebných na kúpu priemerného bytu [70 m²]

Česká republika: 11,4

Srbsko: 11,3

Rakúsko: 10,0

Slovensko: 9,9

Lotyšsko: 8,9

Izrael: 8,7

Chorvátsko: 8,2

Poľsko: 7,7

Maďarsko: 7,6

Bosna a Hercegovina: 6,8

Veľká Británia: 6,5

Taliansko: 6,2

Holandsko: 5,6

Nemecko: 5,4

Bulharsko: 5,0

Nórsko: 5,0

Belgicko: 4,1

Portugalsko: 4,0


 

Súvisiace články

Aktuálne správy