Po úvodnom zoznamovaní sa očakávame od MPRV riešenie skutočných problémov

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) očakáva od vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR po úvodnom zoznamovaní sa s rezortom riešenie skutočných problémov, ktoré sa čo najrýchlejšie pretavia do konkrétnych riešení. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového oddelenia SPPK pri hodnotení pôsobenia nového vedenia MPRV SR počas 100 dní v úrade.
Zdôraznil, že nové vedenie MPRV SR nemalo svoj štart ľahký. Zistenia skutočného stavu na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) a príchod pandémie nového koronavírusu výrazne ovplyvnili prvých sto dní vlády ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽaNO). Hľadanie cesty ku konštruktívnej diskusii s relevantnými samosprávami je podľa SPPK za nami a pred nami je ambiciózny cieľ zvýšiť potravinovú sebestačnosť krajiny.
Rezortné ministerstvo podľa SPPK stojí pred obrovskými výzvami. Domáci poľnohospodári a potravinári očakávajú informácie o nastavení štátnej pomoci na aktuálny rok a nastavení ďalších systémových opatrení pre oblasti, ktoré sú pre krajinu mimoriadne dôležité.
Prioritou pre SPPK, ako najväčšiu agropotravinársku samosprávu na Slovensku, je podľa Korpáša podpora špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby, príprava štátneho rozpočtu na budúci rok a Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ.
Podľa SPPK je nutné ešte viac zabrať pri príprave novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky, pretože práve teraz je jedinečná šanca nastaviť podmienky tak, aby sme sa stali konkurencieschopnými partnermi na otvorenom európskom trhu.
„Oceňujeme, že vedenie ministerstva chce aktívne riešiť škody spôsobené poľovnou zverou, ktoré sú pre poľnohospodárov veľký problém. Rovnako oceňujeme diskusiu o zriadení rizikového fondu a inštitútu sezónneho zamestnávania, o ktorých hovoríme už niekoľko rokov,“ reagoval na prvých sto dní nového vedenia MPRV SR predseda SPPK Emil Macho.
Pre potravinárov je podľa Macha prioritné vyššie financovanie a zlepšenie podnikateľského prostredia. Odchodom doterajšieho druhého štátneho tajomníka sa otvára príležitosť, aby na jeho miesto nastúpil skutočný odborník, ktorý bude zástupcom našich potravinárov.
Macho dodal, že SPPK je aj naďalej pripravená aktívne spolupracovať s vedením MPRV SR a zaoberať sa strategickým smerovaním agropotravinárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy