V Nemecku a v Rakúsku sa uskutočnili razie v rámci vyšetrovania Wirecardu

Desiatky vyšetrovateľov sa zúčastnili razií v Nemecku a v Rakúsku v rámci vyšetrovania platobnej spoločnosti Wirecard, ktorá vyhlásila bankrot po tom, ako sa v jej účtovníctve objavila obrovská diera. Informovala o tom v stredu mníchovská prokuratúra.

Celkovo bolo prehľadaných päť budov vrátane centrály Wirecardu na okraji Mníchova, uviedla prokuratúra a dodala, že vyšetrovatelia prehľadali aj dve nehnuteľnosti v Rakúsku.
Razie boli spojené s vyšetrovaniami bývalého výkonného riaditeľa Wirecardu a rakúskeho štátneho príslušníka Markusa Brauna, ktorý bol minulý týždeň zatknutý pre podozrenie z falšovania účtov Wirecardu a manipulácie s trhom.
Mníchovská prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že na akcii sa zúčastnilo 12 prokurátorov, 33 nemeckých policajných dôstojníkov a ďalší odborníci na IT z mníchovského policajného oddelenia aj ich rakúski kolegovia.
Úrady sa tiež snažia vypočuť bývalého člena predstavenstva Wirecardu Jana Marsaleka tiež z Rakúska, ktorý je, ako sa zdá, na úteku.
Spoločnosť, ktorá sa zameriavala na digitálne platobné služby, zrazilo minulý mesiac na kolená odhalenie, že na jej účtoch chýba 1,9 miliardy eur. Spoločnosť Wirecard bola pred škandálom súčasťou nemeckého akciového indexu DAX a je tak prvou firmou, ktorú z tohto indexu vyradili.
Stredajšia razia bola už druhá počas jedného mesiaca. Vyšetrovatelia nezverejnili ďalšie podrobnosti o operácii. Podľa novín Süddeutsche Zeitung však tentoraz boli terčom razií aj súkromné nehnuteľnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy