Prepady na trhoch vás trápiť nemusia, stačí dodržať 4 kroky

, humbledollar Foto: getty images

Vysoká miera volatility, ked ceny na trhu lietajú hore dole, patrí bezpochyby k najťažším skúškam nervov investorov. Nie je tomu inak ani dnes, keď sa po mnohoročnom býčom trende cyklus mení.

Volatilita je neoddeliteľnou súčasťou investovania, je to niečo, bez čoho by trhy nemohli existovať. Nasledujúce štyri body vám pripomenú, ako k volatilite a prepadom na trhoch pristupovať a ako obmedziť ich negatívne dopady na portfólio.

Naučte sa žiť s volatilitou a využívajte poklesov cien
Investori, ktorí na trh vstúpili počas uplynulej dekády, mohli nadobudnúť dojem, že cesta hore je takmer bezproblémová. To je ale klam. Z dlhodobého hľadiska akcie skutočne posilňujú, to ale neznamená, že nemôže prísť prepad o 30 % alebo viac. Práve za výrazné poklesy by však investori mali byť vďační. Kedy by sa im inak pošťastilo nakúpiť akcie lacnejšie ako pred niekoľkými mesiacmi, v krajnom prípade aj niekoľkými rokmi?

Prispôsobujte pravidelne portfólio svojmu veku
Na akciovom trhu by vždy mali investori alokovať len tie peniaze, ktoré nebudú v najbližšom čase potrebovať. V prípade hlbokých prepadov cien akcií totiž môže odraz trvať dlhšie. Investori by tak mali jednak dobre poznať svoj časový horizont, jednak s postupujúcim časom prevažovať portfólio tak, aby podiel najrizikovejších zložiek klesal a naopak narastalo zastúpenie konzervatívnejších investícií a bezpečných prístavov.

Vnímajte svoj majetok komplexne
V súvislosti s investovaním sa najčastejšie hovorí o akciách a dlhopisoch. Pravdou ale je, že investíciou môže byť prakticky čokoľvek, čo má hodnotu, či už je to nehnuteľnosť, umenie, rodinné šperky, alebo napríklad zberateľské predmety. Prepad cien akcií o 30 % teda rozhodne neznamená, že investor o 30 % schudobnel.

Záložný plán pre všetky prípady
Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Ešte predtým, než na trh vstúpite, vytvorte si sami, alebo v spolupráci s investičným poradcom, jasný plán. Povedzte si, čo chcete dosiahnuť, v akom časovom horizonte a aké riziko je pre vás akceptovateľné. Musíte mať tiež jasno v tom, čo urobíte, ak sa situácia na trhoch nebude vyvíjať vo váš prospech. Ak začnete na relatívne nepravdepodobné situácie reagovať bez predchádzajúcej prípravy impulzívne, budete sa dopúšťať zbytočných chýb.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy