Sociálna poisťovňa zverejnila čestné vyhlásenie pre SZČO, ktorá je..

Vyjadrenie: Sociálna poisťovňa zverejnila čestné vyhlásenie pre SZČO, ktorá je povinne poistená k 30. júnu 2020 a nemá povinnosť podať daňové priznanie za rok 2019

Bratislava 25. júna (TASR) – Sociálna poisťovňa upozorňuje tých živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktorí nepodali a ani nepodávajú daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2019, že pre nich na svojej webovej stránke zverejnila tlačivo Čestné vyhlásenie o nepodaní daňového priznania. Vyplnené tlačivo je potrebné čo najskôr zaslať príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, aby mohla posúdiť zánik povinného poistenia SZČO. Po zapracovaní tohto čestného vyhlásenia, pokiaľ sa nepreukáže opak, dôjde k zániku povinného poistenia SZČO ku dňu 30. júna 2020 a k zániku povinnosti platiť poistné na sociálne poistenie za obdobie od 1. júla 2020.
Tlačivo Čestné vyhlásenie o nepodaní daňového priznania je určené pre povinne poistenú SZČO, ktorá nepodala a ani nepodá daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2019, pretože v súvislosti s príjmami z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti ho ani nemá podľa zákona o dani z príjmov povinnosť podať.
Sociálna poisťovňa odporúča využiť elektronický formulár Čestného vyhlásenie o nepodaní daňového priznania, v nevyhnutnom prípade je možné využiť aj listinnú podobu formuláru, ktorú treba doručiť do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne.TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy