Kríza siahla na peniaze Američanov, trápi ich, že nemajú úspory

, zerohedge Foto: SITA/AP

V USA sa obávajú, že výsledná ekonomická devastácia kvôli koronavírusu, nehovoriac o trvalo vyššej miere úmrtnosti, bude mať ďalekosiahlejšie dôsledky. Zotavenie bude trvať dlhšie ako to predpovedá mýtus v tvare písmena V.

Bez ďalšej podpory v nasledujúcich mesiacoch sa dá očakávať vlna zvýšenia daní na štátnej a komunálnej úrovni. Milióny Američanov začínajú počítať s neudržateľnou finančnou realitou, v ktorej sa dnes nachádzajú. Bankrate začiatkom tohto mesiaca uskutočnila prieskum v ktorom oslovila 1343 amerických respondentov, aby zistili viac o finančných dopadoch koronavírusu. Ako sa ukázalo, v každej príjmovej skupine, vrátane bohatých, kríza spôsobila, že si nedokázali odkladať dostatok núdzových úspor, pričom 23 % opýtaných uviedlo tento dôvod ako najväčší zdroj súčasných obáv. Nedostatočné núdzové úspory boli charakteristické pre každú príjmovú skupinu, ale nie pre každú vekovú skupinu.

Prieskum tiež naznačil, že u mnohých tieto finančné úzkosti existovali ešte pred koronakrízou v USA. Približne 22 % respondentov uviedlo, že ich najvyššou prioritou bude po odznení krízy a naštartovaní ekonomiky splácanie dlhu.

Pre tých Američanov, ktorím sa podarilo nahromadiť príliš veľa dlhu, by sa časť tohto bremena mala zmierniť nevyhnutným prudkým nárastom inflácie, keď Fed tlačí peniaze ako Venezuela alebo Zimbabwe vo viere, že to zostane bez následkov. Bohužiaľ, táto dvojsečná zbraň pravdepodobne zlikviduje aj všetky úspory.

Súvisiace články

Aktuálne správy