Putin navrhol zvýšiť daň ľuďom s príjmami nad 5 miliónov RUB

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol zvýšiť federálnu daň z príjmu o dva percentuálne body na 15 % v prípade osôb s ročným príjmom väčším ako 5 miliónov rubľov (64.310,83 eura).

Takáto ročná úroveň zárobkov je podľa oficiálnych štatistík zhruba päťkrát vyššia ako priemer v minulom roku v Moskve, v jednom z najbohatších regiónov Ruska.

Zmena dane nadobudne účinnosť začiatkom budúceho roka a prinesie zvýšenie zdanenia fyzickým osobám, ktorých príjmy sú väčšie ako 5 miliónov rubľov, uviedol Putin v utorok (23. 6.) večer v televíznom príhovore.

Ruskí daňovníci, ktorí väčšinu roka trávia v krajine, platia v súčasnosti paušálnu daň vo výške 13 % zo svojho príjmu.

Ruskú ekonomiku zdevastovali viac ako dva mesiace trvajúce karanténne opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu.

Rusko oznámilo takmer 600.000 prípadov ochorenia COVID-19, čo je tretí najväčší počet prípadov na svete po USA a Brazílii.

Putin nehovoril priamo o koronavíruse, keď predstavil svoj návrh na zvýšeniu dane z príjmu. Ale nepriamo ho spomenul, keď uviedol, že peniaze získané z vyššej sadzby dane by mohli byť použité na pomoc deťom so zriedkavými chorobami.

Súvisiace články

Aktuálne správy