Cena zlata je najvyššia za 7,5 roka

Koronakríza podporila dopyt po zlate, ktoré je považované za bezpečnú investíciu v časoch neistoty. Cena zlata v poslednom čase rástla a v utorok sa dostala najvyššie za 7,5 roka.

Koronakríza podporila dopyt po zlate, ktoré je považované za bezpečnú investíciu v časoch neistoty.
Cena zlata v poslednom čase rástla a v utorok sa dostala najvyššie za 7,5 roka. Spotová cena zlata sa dostala na 1768 USD (1562,11 eura) za uncu (31,1 gramu). To bolo najviac od roku 2012. K rekordnému maximu 1921 USD za uncu je však ešte stále relatívne ďaleko.
Augustový kontrakt na zlato sa na komoditnej burze COMEX o 16.28 h SELČ predával s plusom 16,40 USD alebo 0,93 % po 1782,10 USD za uncu.
Aktuálne cenu zlata podporuje viacero faktorov. Na jednej strane investori kupujú zlato ako bezpečnú investíciu, keďže panuje vysoká neistota, ako sa bude vyvíjať pandémia nového koronavírusu. K tomu je potrebné pripočítať ešte napäté vzťahy medzi USA a Čínou.
Ďalším faktorom, ktorý podporuje cenu zlata, sú nízke úrokové sadzby po celom svete. Z toho profitujú investície, ako je zlato, ktoré neprinášajú úroky. Navyše, v utorok cenu zlata podporilo aj oslabenie dolára.

Súvisiace články

Aktuálne správy