Bezosov list zamestnancom: Namiesto firemného voľna, máte možnosť vzdelávania sa

, CNBC Foto: SITA/AP

Technologické spoločnosti, ako napríklad Twitter, Square, Google,Facebook či Amazon sa rozhodli uctiť si tzv. Juneteenth, čo je pamätný deň konca otroctva pripadajúci na 19. júna.

Šéf Amazonu Jeff Bezos zaslal zamestnancom list, v ktorom ich vyzval, aby v piatok zrušili všetky stretnutia, na počesť sviatku, ktorý oslavuje koniec otroctva v USA. Dňa 19. júna 1865 sa otroci dočkali slobody, neskôr sa trinásty dodatok o zákaze otroctva stal súčasťou ústavy.

Amazon namiesto toho, aby dal zamestnancom sviatočné voľno, ponúkne po celý deň „škálu vzdelávacích príležitostí online“, uviedol Bezos s tým, že zamestnanci by „mali mať nejaký čas na premýšľanie, učenie sa a podporu“.

„Tento piatok, 19. júna, si pripomíname koniec otroctva v USA. V piatok ruším všetky svoje stretnutia a vyzývam vás všetkých, aby ste urobili to isté, ak je to možné. Zamestnancom poskytujeme celý deň možnosti online vzdelávania. Venujte prosím nejaký čas vzájomnej reflexii, učeniu sa a podpore. Otroctvo skončilo už dávno, ale rasizmus pretrváva,“ napísal Bezos.

Amazon je tak ďalší technologický gigant, ktorý uznal tento sviatok uprostred rastúcej podpory protestov proti rasovej neznášanlivosti, ktoré vypukli v dôsledku policajného zásahu a zabitia Georga Floyda. Jack Dorsey, generálny riaditeľ spoločnosti Twitter a Square, minulý týždeň uviedol, že obe spoločnosti si budú uctia Juneteenth ako americký sviatok, zatiaľ čo Google inštruoval zamestnancov, aby zrušili stretnutia plánované na tento deň. Facebook tiež povzbudil svojich zamestnancov, aby si pripomenuli Juneteenth dňom vzdelávania sa. Iné spoločnosti a organizácie, ako napr. Nike a Národná futbalová liga,  ponúkli sviatočné voľno.

V posledných týždňoch Bezos preukázal podporu hnutiu Black Lives Matter pomocou série príspevkov na Instagrame, v ktorých vyzval nahnevaných zákazníkov, ktorí kritizovali prejav solidarity spoločnosti s demonštrantmi. Začiatkom tohto mesiaca Amazon oznámil, že daruje 10 miliónov dolárov organizáciám bojujúcim za sociálnu spravodlivosť. Spoločnosť tiež tweetla, že „nespravodlivé a brutálne zaobchádzanie s ľuďmi tmavej pleti“ sa musí zastaviť.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy