Štedrosť americkej vlády len posúva ekonomickú katastrofu v USA na neskôr

, buzfeednews Foto: SITA/AP

Vo veľmi krátkom čase prišlo o prácu v Spojených štátoch približne 40 miliónov ľudí a príjem tam stratila viac ako polovica nízkopríjmových domácností. Tieto čísla vyzerajú katastroficky aj bez možných dôsledkov, ktoré ešte len prídu.

Americká vláda domácnostiam rozdala štedré šeky. Každý dospelý dostal 1200 dolárov a nezamestnaní získali v rámci federálnej pomoci nárok aj na dodatočných 600 dolárov týždenne. To prinieslo najprudší rast príjmov amerických domácností v histórii. Mnohým ľuďom tak paradoxne koronakríza zabezpečila príjmy, aké v zamestnaní nikdy nedosiahli. A keďže v apríli v USA nebolo príliš možností za čo peniaze minúť, vyskočil aj podiel ušetrených príjmov na historické maximum 33 %.

„Ekonomika vyzerá ako lietadlo, ktorému zlyhali všetky motory. Počas nasledujúcich šiestich mesiacov príde ničivý náraz," uvádza na stránkach Buzzfeed News Tom Gara, podľa ktorého teraz držia americké hospodárstvo nad vodou len opatrenia vlády týkajúce sa vyplácania mimoriadnych príspevkov, či pozastavenia splácania niektorých typov úverov a zákazu súdneho vysťahovania.

Štedré časy ale čoskoro skončia, dodatočných 600 dolárov týždenne sa prestane vyplácať koncom júla. O ďalších príspevkoch sa debatuje, napríklad niektorí republikáni by túto podporu najradšej nechali dobehnúť bez náhrady. Súčasne má 25. júla stratiť platnosť zákaz súdneho vysťahovania neplatičov z nehnuteľností financovaných hypotékami s krytím zo strany Federálneho úradu pre bytovú výstavbu (FHA). Prvou skutočnou finančnou skúškou pre domácnosti bude až august. V októbri má dôjsť aj k obnoveniu splácania študentských pôžičiek.

Niektorí ekonómovia zostávajú pokojní a tvrdia, že americká ekonomika z väčšiny ožije včas, takže ľudia nezostanú bez prostriedkov a nehrozí im strata strechy nad hlavou. Pesimisti však varujú, že milióny pracovných miest, ktoré zanikli, nebudú tak rýchlo obnovené. Obzvlášť v oblasti cestovného ruchu alebo zábavy či gastrobiznisu. Domácnosti tak majú pred sebou finančne mimoriadne náročné mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy