Zostali sme doma: Globálna spotreba cukru klesla prvýkrát po štyridsiatich rokoch

, czarnikow;ZH Foto: getty images

Pandémia priviedla svetové hospodárstvo do ochromujúcej recesie. Kým sa svet dokáže vrátiť k svojim dlhodobým lineárnym alebo exponenciálnym rastovým trendom môže trvať aj niekoľko rokov. Povedie to k zníženiu dopytu po určitých komoditách.

Podľa výskumnej firmy Czarnikow Group viedla hospodárska recesia vyvolaná koronavírusom k prvému medziročnému poklesu globálnej spotreby cukru od roku 1980, keď ceny cukru dosiahli maximum 45 c / lb. Predpovedá, že globálna spotreba cukru sa v tomto roku zníži o 1,2 % na 169,9 milióna ton.

Globálne odstavenie odvetvia cestovného ruchu bolo jedným z najdôležitejších faktorov prispievajúcich k poklesu dopytu po sladkých potravinách. Povinná izolácia viedla k zníženiu spotreby cukru doma aj mimo domova. „V rámci blokovania dochádza k zníženiu spotreby v domácom prostredí. Spotreba klesá aj v dôsledku nedostatku skladových zásob, oneskorení v dodávateľskom reťazci a zatvorenia zábavného priemyslu. Kvôli tomuto poklesu sme znížili naše odhady spotreby v lokalitách, ktoré sú stále pod blokáciou o 5 %. Sme presvedčení, že kvôli narušeniu spotrebiteľských zvyklostí klesne spotreba cukru mimo domácnosti viac. Keď ľudia nemôžu ísť do obchodov, kina, na športové podujatia, znižuje sa množstvo cukru väčšinou vo forme sladkých nápojov, rýchleho občerstvenia a sladkostí. Dokazuje to aj predaj nealkoholických nápojov, ktoré boli obzvlášť ovplyvnené blokovaním a povinnou izoláciou.“

„Spotreba mimo domu je zvyčajne vyššia ako to, čo by ste teraz nahradili domácou spotrebou,“ povedal pre Bloomberg analytik spoločnosti Ben Seed. „Ak pôjdete do kina, pravdepodobne by ste pri sledovaní filmu mali veľký pohár koly, zatiaľ čo my si jednoducho nemyslíme, že by ľudia doma pri sledovaní Netflixu vypili celý liter koly,“ povedal Seed.

Objem predaja spoločnosti Coca-Cola klesol v apríli o 25 % a spoločnosť varovala, že hospodársky pokles bude v druhom štvrťroku celkom výrazný. Aj PepsiCo Inc očakáva pokles tržieb v druhom štvrťroku.

John Stansfield, analytik skupiny Sopex, pre agentúru Bloomberg povedal, že klesajúci dopyt môže tento rok a budúci rok viesť k veľkým prebytkom cukru. „Predstava o klesajúcej spotrebe cukru pochádza z údajov o predaji koly, čo je hrozné, ale to, čoho sa viac obávam, je pokles globálneho HDP. Nezamestnaní ľudia nebudú chodiť do reštaurácií a barov. Keď sa HDP zastaví, zníži sa aj spotreba cukru," povedal Stansfield.

Súvisiace články

Aktuálne správy