Štát vyhral nad Pentou: Rozhodnutie súdu o zdravotných poisťovniach označil E. Heger za veľké víťazstvo

, TASR Foto: SITA/Branislav Bibel

Slovensko uspelo na Súdnom dvore v Luxemburgu v spore týkajúcom sa zdravotných poisťovní. Súd štvrtkovým rozsudkom potvrdil rozhodnutie Európskej komisie (EK) z roku 2014, podľa ktorého rôzne opatrenia v prospech štátnych zdravotných poisťovní neporušili pravidlá štátnej pomoci a zamietol žalobu zdravotnej poisťovne Dôvera. TASR o štvrtkovom rozsudku informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

„Veľmi nás teší, že sa nám po mnohých rokoch zložitých súdnych sporov podarilo obhájiť, že Slovenská republika pri rôznych opatreniach v prospech štátnych zdravotných poisťovní neporušila pravidlá štátnej pomoci. Išlo o veľmi dôležitý spor pre slovenský systém zdravotného poistenia," povedala Beatrix Ricziová, zástupkyňa SR pred súdmi EÚ.

Súdny dvor rozhodoval o odvolaní Komisie a Slovenska proti rozsudku Všeobecného súdu z februára 2018, ktorým vyhovel žalobe Dôvery proti Európskej komisii. EK v roku 2014 rozhodla, že opatrenia v prospech Spoločnej zdravotnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne neboli nepovolenou štátnou pomocou. Dôvera následne v roku 2015 podala na Všeobecný súd žalobu o neplatnosť jej rozhodnutia. V konaní ju podporila aj Union zdravotná poisťovňa .

Súdny dvor svojím aktuálnym rozhodnutím podľa ministerstva potvrdil argumenty Európskej komisie a Slovenska, že činnosť Všeobecnej zdravotnej poisťovne a bývalej Spoločnej zdravotnej poisťovne nemožno považovať za „hospodársku činnosť“.

"Definitívne sa tým potvrdilo rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, ktoré nekonštatovalo porušenie pravidiel štátnej pomoci zo strany Slovenskej republiky. Súdny dvor tak definitívne ukončil niekoľko rokov trvajúci a príslušnými súdnymi inštanciami Európskej únie prejednávaný právny spor medzi dvoma slovenskými súkromnými zdravotnými poisťovňami na jednej strane a Slovenskou republikou a Európskou komisiou na strane druhej," zhrnul Bubla.

Podľa štvrtkového rozsudku existencia určitej hospodárskej súťaže v rámci slovenského systému povinného zdravotného poistenia, ako je možnosť zdravotných poisťovní ponúknuť poistencom bezplatne doplnkové plnenia a sloboda poistencov vybrať si zdravotnú poisťovňu a zmeniť ju raz ročne, nemôže spochybniť sociálnu a solidárnu povahu činnosti poskytovateľov poistenia v rámci systému uplatňujúceho zásadu solidarity pod dohľadom štátu.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera rešpektuje rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu, týkajúce sa pomoci pre štátne zdravotné poisťovne. Mrzí ju, že sa nevyjadril k podstate veci. "Tou bolo zachraňovanie štátnych zdravotných poisťovní na úkor všetkých daňových poplatníkov. V tomto spore nám nikdy nešlo o peniaze, ale o spravodlivé nastavenie systému verejného zdravotného poistenia voči všetkým poistencom na Slovensku," povedal pre TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Dôvera podľa jeho slov odmieta prípadné dezinterpretácie tohto rozhodnutia do budúcnosti. "Rozhodnutie nie je možné vnímať ako bianko šek na akékoľvek ďalšie finančné injekcie do štátnej zdravotnej poisťovne. Na Slovenku funguje trh verejného zdravotného poistenia, o čom svedčia státisíce poistencov, ktorí každý rok zmenia zdravotnú poisťovňu," zhrnul Štepianský.

Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu v spore týkajúcom sa zdravotných poisťovní považuje minister financií Eduard Heger (OĽaNO) za veľké víťazstvo. Ministerstvo zdravotníctva ho zase označilo za víťazstvo zdravého rozumu a spravodlivosti.

"Môžeme povedať, že štát vyhral nad Pentou, ktorá je hlavným akcionárom Dôvery," skonštatoval. Poukázal na to, že Európska komisia jasne povedala, že zdravotné poistenie nie je biznis, ale služba a jej rozhodnutie potvrdil aj Súdny dvor EÚ. Podľa Hegera je tak v súčasnosti jasne deklarované, že štát sa ako akcionár môže postarať o svoju poisťovňu.

"Ministerstvo zdravotníctva považuje daný výsledok za obrovské víťazstvo zdravého rozumu a spravodlivosti," reagovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. Rozhodnutie súdneho dvora podľa ministerstva potvrdzuje opodstatnenosť ambícii jeho nového vedenia v oblasti regulácie zisku súkromných zdravotných poisťovní, ku ktorému sa vláda zaviazala aj v programovom vyhlásení.

Slovensko uspelo na Súdnom dvore v Luxemburgu v spore týkajúcom sa zdravotných poisťovní. Súd štvrtkovým rozsudkom potvrdil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, podľa ktorého rôzne opatrenia v prospech štátnych zdravotných poisťovní neporušili pravidlá štátnej pomoci a zamietol žalobu zdravotnej poisťovne Dôvera.

"Odvolanie zdravotnej poisťovne Dôvera bolo zamietnuté prioritne z dôvodu, že zdravotné poistenie na Slovensku tvorí schému sociálneho zabezpečenia, ktoré sleduje sociálne ciele a je založená na princípe solidarity tak, aby každý občan Slovenska mal dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na vek či sociálne postavenie v spoločnosti," vysvetlila Eliášová.

Súvisiace články

Aktuálne správy