Zásah v NASES ukazuje, že treba urobiť audit digitalizácie

Samotný zásah polície v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) ukazuje na to, že je na mieste urobiť audit celej digitalizácie verejnej správy. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). „V tejto súvislosti som rada, že informatizácia je v rukách mojej kolegyne Veroniky Remišovej, ktorá verím, že takýto audit určite urobí,“ dodala.
Podľa Kolíkovej je dôležité, aby celá digitalizácia bola nastavená tak, že kľúčové nástroje sú v rukách štátu. „Teraz je na mieste overiť, či to tak naozaj je,“ doplnila ministerka.
Ďalší členovia vlády takisto zdôrazňujú potrebu vyšetriť podozrenia, ktoré v prípade potvrdenia považujú za vážny zásah do bezpečnosti štátu.
Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) informovala, že utorkový (9. 6.) zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré sa začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.
NAKA v súvislosti so zásahom zadržala štyri osoby. Vyšetrovateľ podľa polície v súčasnosti vykonáva procesné úkony. „Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasňovania a vyšetrenia veci, bližšie informácie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ uviedla Polícia SR s tým, že viac bude možné povedať, až keď to procesná situácia dovolí.

Súvisiace články

Aktuálne správy