PMÚ odobril prebratie OTP Banky Slovensko belgickou KBC

Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil prebratie OTP Banky Slovensko belgickou skupinou KBC Group, do ktorej patrí ČSOB banka. Úrad konštatuje, že posudzovaná koncentrácia je v súlade so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže.
PMÚ SR schválil koncentráciu 22. mája tohto roka, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť v pondelok (8. 6.). „Rozhodnutie v tejto veci vítame. Zároveň treba dodať, že transakcia ešte podlieha schváleniam zo strany Národnej banky Slovenska (NBS), Národnej banky Belgicka (NBB) a Európskej centrálnej banky (ECB),“ priblížila v stanovisku pre médiá hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.
Koncentrácia spočíva v získaní nepriamej výlučnej kontroly podnikateľa KBC Group N. V. nad podnikateľom OTP Banka Slovensko. „Podľa oznámenia koncentrácie je KBC Group holdingovou spoločnosťou skupiny KBC pôsobiacou v oblasti bankovníctva a poisťovníctva, ktorá sa zameriava na činnosti v oblasti retailového bankovníctva, privátneho bankovníctva, finančných služieb pre malé a stredné podniky a na klientov so strednou kapitalizáciou,“ uvádza sa v stanovisku PMÚ SR.
Z hľadiska posúdenia horizontálnych účinkov predmetnej koncentrácie úrad zistil, že aktivity skupiny KBC a OTP Slovensko sa na území SR prekrývajú v nasledujúcich okruhoch podnikateľských činností, a to retailové bankovníctvo, korporátne bankovníctvo, platobné služby, platobné karty, služby finančného sprostredkovania, služby finančného trhu, faktoringové služby. „Vychádzajúc z informácií uvádzaných v oznámení koncentrácie úrad zistil, že z hľadiska užšie identifikovaných tovarových relevantných trhov s priestorovou dimenziou danou územím, vo vzťahu k prerývajúcim sa činnostiam skupiny KBC a OTP Slovensko bude ich spoločný podiel menej ako 15 %. Pritom pozícia skupiny KBC sa s ohľadom na pozíciu OTP SK na jednotlivých užšie identifikovaných relevantných trhoch významne nezmení. Z hľadiska horizontálneho posúdenia teda predmetná koncentrácia nevzbudzuje súťažné obavy,“ konštatuje PMÚ SR s tým, že aj z hľadiska vertikálneho posúdenia koncentrácia nevzbudzuje súťažné obavy.
Celkovo PMÚ SR konštatuje, že koncentrácia oboch spoločností je v súlade so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, keďže značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu, najmä v dôsledku vytvorenia alebo posilnenia dominantného postavenia.
KBC ešte vo februári tohto roka uviedla, že získa 99,44-percentný podiel v OTP Banke Slovensko. Zostávajúci 0,56-percentný podiel je vo vlastníctve drobných akcionárov. KBC sa tak stane novou materskou spoločnosťou OTP Banky Slovensko, ktorá sa následne zlúči s ČSOB Bankou. Po právnom a prevádzkovom zlúčení by sa mala posilniť súčasná pozícia ČSOB Banky ako trhovej štvorky s 12,6-percentným podielom na trhu. Významne sa zvýši aj tzv. cross-sell potenciál celej ČSOB skupiny pri ponuke komplexných finančných riešení pre klientov vrátane poistenia, lízingu, produktov stavebnej sporiteľne a investičných riešení.

Súvisiace články

Aktuálne správy