Výsmech diverzifikácie: Predal svoju firmu a kúpil iba dva konkrétne tituly

, MW;Bloomberg Foto: SITA/AP

Predal svoju spoločnosť za miliardy, potom takmer všetky peniaze použil na investovanie do dvoch akcií. Niečo, čo by Warren Buffett nikdy neurobil.

Ryan Cohen predal spoločnosti Chewy, ktorú založil, za 3,35 miliárd dolárov v roku 2017. Získané peniaze vložil iba do dvoch konkrétnych akcií: Apple a Wells Fargo. Tieto tituly sú hlavnou zložkou portfólia Berkshire Hathaway, za ktorou stojí investičná ikona Warren Buffett.

„Je pre mňa príliš ťažké nájsť, aspoň pre mňa, to, niečo čo budem považovať za skvelý nápad,“ povedal Cohen pre Bloomberg News bez toho, aby presne uviedol, koľko investoval. „Keď nájdem vec, o ktorej som celkom presvedčený, vsadím všetko." Žiadne nehnuteľnosti, žiadne hedžové fondy, ani súkromný kapitál, žiadne dlhopisy. Rovnaké auto aj bývanie aké mal už celé roky. A zvyšok? Všetko vsadil na jednu kartu, na Apple a Wells Fargo. Proti všetkej konvenčnej múdrosti.

Nakoniec to ale nebolo tak jednoznačné, najmä pre druhú pozíciu. Podľa prepočtov Bloomberg News, priemerná cena akcií Wells Fargo je okolo 46 dolárov, pričom Cohen si vybudoval pozíciu v druhom štvrťroku 2017, keď sa obchodovali za 54 dolárov. Teraz sa akcie obchodujú pod 32 dolárov.

Na druhej strane sa Apple darí dobre. V priebehu času dokázal rásť o 120 % a predstavuje omnoho väčší kus Cohenovho portfólia. Obe jeho pozície ale podľa výpočtov Bloombergu v posledných dvoch rokoch veľmi vo výkone neexcelovali, zaostali za indexom S&P 500.

Cohen nie je študovaný človek, je fanúšikom Buffetta, ktorého aj často cituje. Vie však, že jeho vysoko koncentrovaný prístup by celkom určite vyvolal nesúhlas v očiach „diverzifikovaného“ davu. Cohen uznáva, že väčšina ľudí by sa nemala riadiť jeho rozhodnutím. "Potrebujete na to temperament, niekedy je to ako jazda na horskej dráhe," cituje ho Bloomberg.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy