Lufthansa bude vyradená z hlavného indexu nemeckej burzy DAX

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa bude vyradená z hlavného indexu nemeckej burzy DAX. Dôvodom je prepad hodnoty akcií najväčších nemeckých aerolínií po zavedení karanténnych opatrení v reakcii na šírenie nového koronavírusu. Tie výrazne obmedzili ekonomickú aktivitu vrátane činnosti leteckých spoločností.
Informáciu o pripravovanom vyradení Lufthansy z kľúčového indexu oznámila vo štvrtok (4. 6.) vo večerných hodinách spoločnosť Deutsche Börse, ktorá je prevádzkovateľom frankfurtskej burzy. Ako uviedla, Lufthansu z indexu DAX vyradia 22. júna, pričom bude presunutá do indexu pre stredne veľké firmy MDax.
Lufthansa tak z hlavného indexu vypadne po vyše 30 rokoch. Súčasťou indexu DAX, ktorý zahrnuje 30 najväčších spoločností, bola od jeho vzniku v roku 1988, informovali agentúry DPA a AFP. Aerolínie v ňom nahradí firma Deutsche Wohnen, druhá najväčšia realitná spoločnosť v Nemecku.
Hodnota akcií Lufthansy klesala už aj pred pandémiou nového koronavírusu, nástup choroby COVID-19 však aerolínie zasiahol obzvlášť ťažko. Spoločnosť musela uzemniť väčšinu lietadiel a požiadala vládu o pomoc.
V stredu (3. 6.) Lufthansa oznámila vysokú stratu za 1. kvartál, ktorá dosiahla 2,1 miliardy eur. Firma zároveň uviedla, že začne s rozsiahlou reštrukturalizáciou. Medzitým sa dohodla s nemeckou vládou na investičnom balíku v hodnote 9 miliárd eur. Za ten vláda získa v spoločnosti 20-percentný podiel, čím sa stane najväčším akcionárom aerolínií. Dohodu musia ešte potvrdiť akcionári Lufthansy, ktorí o tom budú rozhodovať v rámci online schôdzky 25. júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy