Zelení stavebníci volajú po podpore stratégie environmentálneho Slovenska vládou

Predstavitelia stavebníkov, ktorí sú zameraní na zelené stavby, volajú po inštitucionálnej podpore stratégie environmentálneho Slovenska vládou SR. Informovali o tom platforma Budovy pre budúcnosť (BPB), Inštitút pre pasívne domy (iEPD) a Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC).
Ako dodali zelení stavebníci, dokumentom Manifest 2020, ktorý je spoločným záväzkom 180 firiem na trhu, dala odborná verejnosť najavo záujem a pripravenosť prijímať nové záväzky tak, aby zabezpečila zodpovedné stavanie i rekonštrukciu, a zároveň navrhovať funkčné riešenia.
„Považujeme za nevyhnutné spolupracovať s vládou na dosiahnutí spoločného cieľa a sme pripravení prispieť našimi znalosťami do diskusie a návrhov konkrétnych opatrení. Zároveň potrebujeme odpovede na otázky, ktoré môže poskytnúť zo svojej pozície len vláda,“ uviedla Hana Ovesná zo SKGBC.
Ľubica Šimkovicová z iEPD zase apeluje na podporu pilotných projektov v mestách, ktoré majú za cieľ minimalizovať energetickú náročnosť. „Cieľom je minimalizácia spotreby energie v takom rozsahu, aby aj v komplikovanej mestskej zástavbe bolo možné vytvárať inteligentné energetické siete a pokryť spotrebu udržateľnou výrobou energie. Zásobovanie mestských častí energiou z lokálnych obnoviteľných zdrojov je pre mestá budúcnosti perspektívou,“ vysvetlila. Ako dodala, v husto zastavaných mestských oblastiach je realizácia energetických stratégií, ktoré implementujú fotovoltické a termické solárne kolektory, využívanie geotermálnej energie, tepelné čerpadlá a uskladňovanie energie, veľmi komplexnou úlohou a vyžaduje si zapojenie tímu skúsených odborníkov – práve tam by mala pomôcť vláda na naštartovanie záujmu.
V Manifeste 2020 žiadajú zelení stavebníci liberalizáciu trhu s energiou, nulovú daň z pridanej hodnoty (DPH) na zelené budovy a digitalizáciu stavebníctva.
„Súčasná vláda čelí obrovským výzvam – ekonomickým, sociálnym aj environmentálnym. Teší nás, že takmer 80 % opýtaných (z májového prieskumu agentúry Focus) si uvedomuje, že ekonomické opatrenia by mali byť v súlade s ochranou životného prostredia. Ak by neboli a túto oblasť podceníme, môžu nás časom dobehnúť rôzne krízové situácie, ktoré bude neskoro riešiť potom,“ uzavrela Katarína Nikodemová z platformy BPB.

Súvisiace články

Aktuálne správy