Bola to veľká chyba, za veľa peňazí

, collaborativefund Foto: getty images.com

Všetci investori robia chyby. Väčšinou tie isté a v obdobných situáciách. Robia ich aj tí najúspešnejší investori. Tvrdenie, že na trhoch sme si sami sebe najväčším nepriateľom si nebude ďaleko od pravdy.

Ekonomický komentátor a analytik Morgan Housel je presvedčený, že keby investori vedeli, ako veľmi neistá je na trhoch budúcnosť, nikdy by neinvestovali. Upozorňuje, že všetci ľudia sú presvedčení, že práve ich pohľad na svet je ten správny, a to vrátane pohľadu do budúcnosti. Slabá výkonnosť titulu, ktorému verí, je daná nepochopením jeho potenciálu, za nadvýkonnosťou iných akcií naopak stojí neuvedomovanie si rizík a prehliadanie jasných faktov. Pravda je však väčšinou oveľa jednoduchšia a nie je obvykle naklonená tým, ktorí idú proti prúdu.

Investovanie je vždy spojené s emóciami a osobnými preferenciami. Do hry vstupujú faktory ako vek, pohlavie, vzdelanie, rodinný stav ale aj záujmy či povolanie. Všetci sa môžeme pokúsiť na trhy nazerať očami niekoho iného, ​​ale náš vlastný pohľad bude vždy najzmysluplnejší. To sa ale ľahko povie a ťažko dodržiava. Nie je jednoduché sa prestať brániť názorom ostatných investorov, alebo tomu, s čím v zásade nesúhlasíme. Čím viac podnetov ale investor načerpá, tým komplexnejšie bude jeho vnímanie trhov a ekonomiky.

Koronakríza rozhojdala akciový trh, miera volatility je nevídaná. Pokiaľ investor v jednom roku príde napríklad o desať percent, dokáže sa s tým asi pomerne jednoducho vyrovnať. Ale čo keď v ďalšom roku príde o 30 % a v ďalšom opäť o 10 %? Uvažovať v dlhodobom horizonte je ťažké, pretože celkový výsledok je vždy súčtom čiastkových výsledkov. Ste schopní upokojovať sa tým, že ide len o čiastkovú stratu, ktorú ďalšie roky ľahko vyrovnajú?

 

Súvisiace články

Aktuálne správy