Kurz eura vzrástol na 1,1350 USD/EUR

Spoločná európska mena v piatok nadviazala na výrazné štvrtkové (4. 6.) zisky a pokračovala v raste. Ráno sa predávala po 1,1350 USD, teda pri o niečo vyššom kurze ako vo štvrtok večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok referenčný kurz na 1,1250 (v stredu: 1,1194) USD/EUR.

Trh vo štvrtok pozitívne prijal rozhodnutie ECB a kurz eura sa prvýkrát od polovice marca dostal nad hranicu 1,13 USD/EUR. ECB zvýšila objem núdzového programu dlhopisov spusteného z dôvodu koronakrízy o 600 miliárd eur na celkovo 1,35 bilióna eur. Zvýšenie bolo ešte vyššie, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s +500 miliárd eur.
Uvoľnenie menovej politiky tradične spôsobí oslabenie meny. Niekedy v časoch krízy však môže byť jeho vplyv na kurz opačný, uviedol devízový expert Commerzbank Ulrich Leuchtmann. "Pretože prevláda nádej na zlepšenie, práve prostredníctvom tejto politiky, nad jej bezprostrednými následkami." Navyše ECB dala jasne najavo, že nemá v pláne ďalej znižovať úrokové sadzby, čo podľa Leuchtmanna takisto podporilo euro.
V ďalšom priebehu dňa sa očakáva správa o vývoji priemyselných objednávok v Nemecku a v Španielsku. Popoludní zverejní americké ministerstvo práce správu o vývoji nezamestnanosti v máji. Počíta sa s ďalším výrazným poklesom zamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy