Kurz eura mierne klesol na 1,1219 USD/EUR

Spoločná európska mena vo štvrtok mierne klesla po výraznom posilnení sa z predchádzajúcich dní. Ráno sa predávala po 1,1219 USD, čo bolo o niečo menej ako v noci na štvrtok. V stredu (3. 6.) sa jej kurz dostal až na 1,1237 USD/EUR, čo bolo najviac od polovice marca.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1194 (v utorok: 1,1174) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8933 (0,8949) eura.

Po výraznom raste ide zjavne o miernu reakciu. V posledných dňoch podporovala euro dobrá nálada na finančných trhoch, ktorej dôvodom bolo uvoľňovanie reštrikcií prijatých na zastavenie pandémie nového koronavírusu a postupné otváranie ekonomík. "Najdôležitejšou otázkou teraz je, či kríza zanechá trvalé škody, a ak áno, aké veľké," uviedla devízová expertka Commerzbank Thu Lan Nguyenová.

Trh vo štvrtok čaká na rozhodnutie Rady guvernérov ECB o nastavení menovej politiky. Investori počítajú s tým, že ECB zvýši svoj núdzový program nákupov dlhopisov PEPP v objeme 750 miliárd eur. Jeho zvýšenie a predĺženie je považované za pravdepodobné, ale nie za isté.

Súvisiace články

Aktuálne správy