Saudská Arábia a Rusko sa predbežne dohodli na predĺžení limitov na ťažbu ropy

Saudská Arábia, líder Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), a Rusko, ktoré je členom tzv. aliancie OPEC+, sa predbežne dohodli na predĺžení súčasného zníženia produkcie ropy o jeden mesiac. Tiež na zvýšení tlaku na krajiny, ktoré nedodržiavajú limity na ťažbu. Uviedli to zdroje z OPEC+, ktoré nechceli byť menované.
„Akákoľvek dohoda o predĺžení limitov je podmienená tým, že krajiny, ktoré ju v máji úplne nedodržali, zvýšia svoje škrty v nadchádzajúcich mesiacoch, aby vyvážili nadmernú produkciu,“ uviedol jeden zo zdrojov z OPEC.
Aliancia OPEC+ sa v apríli dohodla na znížení produkcie v máji a júni o rekordných 9,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, čo predstavuje zhruba 10 % celosvetovej produkcie, aby podporila ceny komodity, ktoré tlačil nadol pokles dopytu pre blokády spojené s pandémiou nového koronavírusu.
OPEC a desať ďalších veľkých producentov ropy, známych ako skupina OPEC+, diskutuje o predĺžení platnosti tejto dohody aj po júni.
Skupina tiež uvažovala, že usporiada online stretnutie 4. júna, aby prediskutovala politiku ťažby po tom, ako Alžírsko, ktoré je predsedajúcou krajinou OPEC, navrhlo presun schôdze pôvodne naplánovanej na 9. a 10. júna.
Zdroj OPEC uviedol, že skorší termín rokovaní (4. 6.) je tiež podmienený dodržiavaním dohody. Diskutuje sa preto o zavedení kritérií pre tie krajiny, ktoré v plnej miere nedodržiavali obmedzenie ťažby a mali by vykompenzovať nadmernú produkciu v nasledujúcich mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy